Nyheter

Göteborgaren som längtar hem

Joel Alme beskriver sig själv som en tidigare strulpelle som saknar sin hemstad Göteborg. I våras släppte han sin tredje skiva A tender trap. Ikväll (fredag) spelar han i Växjö.
Nyheter • Publicerad 14 september 2012
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIXFoto: 
Joel Alme vill ha kvar känslan av att sitta i sitt pojkrum och spela gitarr i sin musik. "Jag vill inte tappa den känslan och den blir viktigare och viktigare". Foto: Jessica Lund
Joel Alme vill ha kvar känslan av att sitta i sitt pojkrum och spela gitarr i sin musik. "Jag vill inte tappa den känslan och den blir viktigare och viktigare". Foto: Jessica LundFoto: 

-Skivan handlar om någon sorts hemlängtan. Det är mycket mardrömmar om förändringar i livet. Om någon skulle försvinna, vad skulle hända då?, säger artisten.

Joel har tidigare varit medlem i banden Spring in Paris och Hästpojken, men sedan ungefär fyra år tillbaka är han soloartist. Något som han trivs bra med. Nuförtiden bor Joel i Stockholm, men han saknar Göteborg. Det är skärgården och vännerna som lockar.

- Jag hade velat flytta tillbaka, men det går inte med dagis och skolor och allt. Man kan inte bara packa väskorna och dra, säger han.

Joel berättar att han är rastlös av sig, men att han har lärt sig att anpassa sig till rutiner tack vare sin dotter på snart tre år.

- Jag har varit en strulpelle. Nu får jag en kick av att vardagen rullar på, säger han.

Joel har haft höga krav på sig själv, men det har blivit bättre.

-Enligt samhället är man inte någonting om man inte lyckas. Har man levt med sådana tankar i många år så lär man sig efter ett tag att det är själva musiken som är viktigast, säger han.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen ikväll?

-Det är svårt att svara på sådana frågor. Jag är ingen proffsmusiker som vet hur en spelning ska bli. Om man själv skulle säga hur man är på scen och hur man spelar så förstör man en del av stämningen. Det blir som att man säljer in en resa för en kryssning och ska prata om hur bra den är. Men jag kan säga att det inte blir någon buffé i alla fall, säger han och skrattar.

Kafè de luxe, Växjö, fredag 14/9

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.