Annons
Nyheter

Hårdrock och dubstep i kampen mot bröstcancer

Breastfest använder musik i kampen mot bröstcancer. I kväll anordnas välgörenhetsgalan för andra gången på Musikhuset i Växjö. Då blir det en blandning av hårdrock och dubstep.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2012
Joakim Demiri är en av arrangörerna bakom Breastfest. Han vill att de som kommer ska känna att de bidrar till något bra samtidigt som de får njuta av skön musik. Foto: Privat
Joakim Demiri är en av arrangörerna bakom Breastfest. Han vill att de som kommer ska känna att de bidrar till något bra samtidigt som de får njuta av skön musik. Foto: PrivatFoto: 
Dj-duon Legionen öppnar Breastfest. Foto: Pressbild
Dj-duon Legionen öppnar Breastfest. Foto: PressbildFoto: 
Metal-bandet Enjoy the View avslutar välgörenhetsgalan. Foto: Pressbild
Metal-bandet Enjoy the View avslutar välgörenhetsgalan. Foto: PressbildFoto: 

– Det allra viktigaste med Breastfest är att uppmärksamma om bröstcancer. De flesta har en kollega, en vän eller någon i sin familj som har drabbats. Här får den yngre generationen uppmärksamma sjukdomen på sitt sätt, säger Joakim Demiri som är med och arrangerar välgörenhetsgalan.

Breastfest anordnades för första gången 2010. Förra året blev det inget evenemang, men tanken är att det ska bli en årlig tradition. Joakim Demiri berättar att det finns flera anledningar till varför Breastfest startade.

Annons

– Vi fick höra att många ungdomar som spelar metal på Musikhuset fick höra att det var ligister och vi ville visa att man inte är farlig bara för att man spelar hårdrock, säger han.

Då var det oktober och Rosa bandet såldes runt om i butikerna.

– Vi ville därför uppmärksamma den yngre generationen om bröstcancer och visa den äldre generationen att ungdomar gör något bra. Samtidigt ville vi kunna ge pengar till de som är drabbade av sjukdomen, säger Joakim Demiri.

På årets program står fem punkter. Först ut är dj-duon Legionen som spelar elektronisk musik och främst fokuserar på dubstep. Andra som intar scenen är det bluesinspirerade rockbandet Shelter Experiment och Enjoy the View som spelar melodisk metal, menar Joakim Demiri.

– Vi har även velat ha med något mer udda. Förra gången hade vi ett flamencoband, den här gången har vi La Peregrina som spelar sydamerikansk musik. De spelar trummor och så dansar de, säger han.

Enligt Joakim Demiri var de flesta band positiva till att ställa upp gratis.

– De flesta har nappat direkt i år och 2010 så var det bara ett band som har tackat nej. Den genomgående responsen är: "Fan vilket bra initiativ." Oavsett hur mycket Breastfest än växer så ska den aldrig drivas av ekonomisk vinning. Artisterna och vi som jobbar med den ska göra det gratis och den idén håller jag hårt på, säger han.

Pengarna som de får in via inträden och bidrag går oavkortat till Bröstcancerföreningen Viktoria med säte i Växjö. Förra gången fick arrangörerna in 2 500 kronor, en summa som de redan har passerat tack vare sponsring.

– Varje hundralapp spelar roll och vi har redan nått vårt mål. Allt över det är bara en bonus, säger Joakim Demiri.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons