"Hit kan man komma som man är"
Från Söråker utanför Sundsvall i norr till Malmö i söder och med ett särskilt avsnitt om Glasriket. Kulturjournalisten Malin Krutmeijer har rest land och rike runt med uppdrag att dokumentera Folkets hus och parkers biodigitalisering. Resultatet är boken När operan kom till byn som ges ut i dagarna.
Idén att digitalisera biografverksamheten presenterades år 2000. Då fick de mindre biograferna filmkopiorna månader efter att de haft premiär i de större städerna. När de till slut kom var de slitna. Dessutom kostade en enda kopia runt 20 000 kronor.
– Centralt så upplevde man en stor entusiasm ute bland föreningarna inför digitaliseringen, berättar Malin Krutmeijer.
Den stora utmaningen i teknikskiftet var inte brist på vilja, utan finansieringen. En ny digital projektor kunde kosta en miljon kronor. Med tiden har de blivit betydligt billigare. Nu har fyra av fem av rörelsens biografer digitaliserats och många av dem har redovisat en stor ökning av biljettintäkterna.
– Folkets hus och parker satsade på ett rätt osäkert kort och kunde inte få pengar från Svenska filminstitutet förrän 2009. De fick sy ihop finansieringen på olika sätt – med kommuner, sponsorer och eget sparande, säger Malin Krutmeijer.
I början av arbetet med boken åkte Malin Krutmeijer och fotografen Kari Jantzen ut till några Folkets hus för att uppleva det som många har kommit att förknippa med digitala biografer – direktsänd opera från Metropolitan. Malin Krutmeijer kallar det för ett genialt koncept och ser inslag av folkbildning.
– Man får uppleva en högkvalitativ operaupplevelse på stor duk, men man är på sin biograf där man känner sig mer hemma. Opera är högtidligt, kostar mycket pengar och kräver långa resor. Hit kan man komma som man är. Det finns de som klär upp sig och dricker bubbel i pausen, men biografen finns ändå i en annan tradition än de stora operahusen. Det är folkligare.
Digitaliseringen har knutit samman Folkets hus-rörelsen, berättar Malin Krutmeijer. Till exempel genom videokonferenser och som i Glasriket där flera biografer delar projektorer.
– I framtiden vill de jobba mer med föreläsningar, debatter och samtal. Det går att sända live från ett ställe och låta publiken i till exempel Alsterbro delta i samtalet.