Annons
Nyheter

”Jag gör det för att jag älskar musik i grunden”

Kassettbandet gör comeback. Joakim Granlund är en av dem som hyllar musikformatet. Han driver bolaget Zeon light kassett som får beställningar från Japan, Spanien och Frankrike.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012
Joakim tror att hans intresse för kassetten delvis kan bero på en ålderskris, men samtidigt vill han hjälpa band som han tycker är bra. ?En del av dem spelas på P3 trots att musiken kommer på kassett. Det är kul?, säger Joakim.
Joakim tror att hans intresse för kassetten delvis kan bero på en ålderskris, men samtidigt vill han hjälpa band som han tycker är bra. ?En del av dem spelas på P3 trots att musiken kommer på kassett. Det är kul?, säger Joakim.Foto: Filip Sjöfors
Erik de Vahls sjätte släpp.
Erik de Vahls sjätte släpp.Foto: privat

I sitt hem på Slånbäret i Växjö spelar Joakim Granlund in sina kassetter. Företaget Zeon light kassett startade han för ungefär ett år sedan.

– Jag hade några kompisar som hade ett kassettbolag och jag blev helt enkelt avundssjuk på dem. Det är just biten med att man kan ge ut vad man vill som är tjusningen, säger han.

Annons

Joakim Granlunds intresse för musikformatet började i 15-årsåldern. Då spelade han in samlingskassetter, gjorde eget material och skickade ut till intresserade runtom i världen. Under 1990-talet gjorde cd:n sitt segertåg och kassetten fick ge vika.

– När cd:n kom så tyckte jag att det var fantastiskt och jag sålde av alla mina kassetter och vinyl vilket jag i dag ångrar, säger han.

De senaste åren har musikbranschen förändrats. Konsumenter behöver inte längre gå till en skivbutik för att köpa ett album. Musik går att ladda ner eller streama via olika tjänster på nätet. Joakim Granlund berättar att han har laddat ner mycket musik genom åren, men han har tröttnat på utvecklingen. Det är bara att trycka på en knapp och så kommer nästa låt.

– Jag tycker om att hålla i något fysiskt och inte bara att man har massvis med filer på en dator. Jag älskar musik och jag tycker att många har blivit lata och bekväma. Det har blivit som med böcker man tycker är tråkiga och inte läser färdigt – man byter direkt. När man använder kassetter så får man tid att lyssna och man måste spola om man ska byta låt, säger han.

Joakim Granlund tycker att den stora fördelen med kassetten är att den är snabb att ge ut och billigare än vinylskivan.

– Det är väldigt små upplagor och kassetterna är ofta numrerade. Det blir rätt nördigt. Det är skönt att begränsa sig, att det till exempel bara finns 61 kassetter av en viss sort. Det höjer värdet och självklart är det ett säljknep och ger en känsla av att de kan ta slut, säger han.

Joakim berättar att han får många beställningar från Malmö, Stockholm och Göteborg, men även utomlands. Det är butiker i Spanien, Portugal, Frankrike och Japan som skickar efter kassetter. Det senaste släppet är Erik de Vahl.

– Jag har alltid tyckt om honom, han gör precis den sortens musik han vill göra. Den är lekfull och politisk på ett bra sätt. Han har något att säga och det tycker jag inte så många andra artister i Sverige har längre, säger han.

Det är ofta som Joakim får frågor om varför han är så intresserad av just kassetter. Ibland går han upp klockan sex på morgonen för att ha tid med Zeon light kassett vid sidan av heltidsjobbet som bibliotekarie. Men han tycker svaret är självklart.

– Jag gör det för att jag älskar musik i grunden, det handlar inte om nostalgi. Jag gillar att jag skapar något på en liten yta, ett litet stycke konst. Jag vill göra ett avtryck, vill inte alla det? Så det är värt allt jobb.

Joakim Granlund

Ålder: 41 år

Bor: Slånbäret, Växjö

Första kassettminnet: ”Det var en kassett med Beatles som mina föräldrar ägde. Då var jag kanske fem–sex år när jag lyssnade på den.”

Favoritkassett: ”Skeppets första kassett.”

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons