Kultur & Nöje

Kallentoft: "Jag vill väcka känslor hos den som läser"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Mons Kallentoft beskriver sig som en superdisciplinerad författare. En ensamvarg som älskar livet.

Han har en bra dag Mons Kallentoft. När vi talas vid befinner han sig på Mallorca. Det är 28 grader varmt och inte ett enda moln på himlen, så han klagar inte, säger han.
I snart tio år har han författat på heltid. Ett disciplinerat skrivande.
– Jag gillar att skriva och skriver nästan varje dag – ganska mycket. Jag vill ju leva på det här.

I början av november kommer hans senaste bok Vindsjälar. En kriminalroman där Linköpingspolisen Malin Fors än en gång får ett fall att lösa när 79-årige Konrad Karlsson hittas död på äldreboendet. Ett självmord som kan vara mord.
– Jag har inga ambitioner att vara samhällskritisk. Jag vill väcka känslor hos den som läser och det var tacksamt att använda äldrevård som går överstyr. I grunden utgår jag från ondska, kärlek – enkla saker som ligger människor nära.

Mons Kallentoft tvekar inför frågan om hans mål är att underhålla eller förmedla ett budskap.
– Hm, det är svårt, det där ? Det är inte min avsikt att föra fram ett budskap, men det blir kanske det när det handlar om åldringsvård eller utnyttjande av barn. Jag vill mer att det ska handla om hur det är att vara människa. Att läsaren får en förhöjd livskänsla genom mina böcker.
Han säger att han inte vill skriva några plakat utan ställa frågan om varför vi har svårt att känna empati med gamla människor med Vindsjälar. Alla blir upprörda över bristerna i äldreomsorgen, men få gör något åt dem.

Att stå på en scen och berätta om sitt författarskap och sina böcker tycker Mons Kallentoft är kul.
– Det brukar vara ganska mycket folk, men det tar lite tid från skrivandet. Varje riktig författare är nog lyckligast vid datorn, skrattar han, och fortsätter:
– Det är skoj i lagom form. Jag är varken blyg eller lågmäld.

För vissa är Mons Kallentoft känd för att ha spenderat en förmögenhet på att äta gott och leva väl. Så mycket att han fick uppsöka akut vård.
– Jag står för vem jag är och jag vill träffa människor och äta goda saker. Jag vill se mig omkring i världen istället för att äga en massa grejer som bilar och sommarstugor. Jag älskar livet!