Annons
Nyheter

Kärlek, längtan och viljan att vara ensam ibland

Sara Stridsberg debuterade 2004 med romanen Happy Sally, tilldelades Nordiska rådets pris för sin nästa bok Drömfakulteten (2006) och augustnominerades för sin senaste roman Darling river (2010). Nu debuterar hon som barnboksförfattare.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012
Sara Strindberg.
Sara Strindberg.Foto: 
Foto: Helén karlsson

Boken heter Mamman och havet och anspelar med sin titel och sitt undanglidande föräldrastoff på Tove Janssons Pappan och havet. På Anna-Clara Tidholms bilder syns det hur Tigers och Milous mammor har fullt upp med att läsa tidningen. Men syskonen vill bada badkar – med dem – och snart tonar den blåa färgen ut i ett stort hav.

Den ena mamman dyker nämligen ner i toaletten och försvinner. Det är egentligen först då som historien tänder till lite, för Milou följer efter, ner i rören, genom reningsverket, och ut på ett äventyr bland fiskar och sjöhästar.

Annons

Kärlek, längtan, viljan att vara ensam ibland – allt det där simmar runt i Stridsbergs berättelse, men helheten är tröttsamt spretig. Några guldkorn finns det dock, framför allt det poetiska partiet om den försvunna mamman i Milous öga.

Jonna Fries

Mamman och havet

Text: Sara Stridsberg

Bild: Anna-Clara Tidholm

Förlag: Bonnier Carlsen

Ålder: 3-6 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons