Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kevin Frato: Numera negerkung

Numera negerkung är Kevin Fratos debutroman och osar ungdomlighet och iver.
Foto: 

Förlag: Kabusa Böcker

Lay-Z är en kaxig hip hopstjärna som signerar tjejer på höften. Alla skriker. Alla är efter honom. Ibland tvingas räddningstjänsten rycka ut med både brandbilar och helikoptrar för att rädda honom från massorna.

Egentligen är Lay-Z bara ett Alter Ego, en sockrad dröm för en livrädd sjuttonåring som heter Harley. Han har tvingats fly från USA till Sverige för att slippa kriga i Irak. Hans bror är redan där. Och hemma i Philadelphia sitter hans benlösa far och modellerar glasskulpturer efter sin insats i Vietnamkriget.

Numera negerkung är Kevin Fratos debutroman. Genom skrivuppgifter på kursen i svenska som andraspråk, brev mellan familjemedlemmarna och strama rapporter från klassföreståndaren formas ett porträtt av Harley och en hård kritik mot den amerikanska politiken. Även den svenska integrations-politiken får några välriktade smockor.

Boken är skriven både på engelska och svenska. Den språkliga bland-formen irriterar dock mer än vad den glänser. Visst vittnar Harleys konstruerat knaggliga svenska om en överhettad isolering, men den blir snabbt tröttsamt yvig. Mer intressanta är då inslagen av tidningsurklipp och de långa breven på engelska som stadigt murar både en tragisk familjehistoria och en smutsig amerikansk nationalhistoria.

Numera negerkung osar ungdomlighet och iver på alla sätt. Det är en angelägen och modig roman, men den håller inte riktigt för sina egna formvolter.

Jonna Fries

Läs mer