Nyheter

Kristina bombar för fredens skull

Kristina Kollind har laddat länge. I samband med Karl Oskar-dagarna bombar gerillan Bländapassagen.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2013
Kristina Kollind tar sikte på Blända- passagen i Växjö.
Kristina Kollind tar sikte på Blända- passagen i Växjö.Foto: Filip Sjöfors

en det är inte så farligt som det låter, utan en helt fredlig tillställning där bomberna består av garn. En så kallad stickbombning.

– Stickbombning innebär en gerillastickning, eller graffitistickning kan man också säga. Vi ställer ut, pyntar och låter folk se och glädjas åt våra kreationer, säger Kristina Kollind på Umbra stickspår.

Hon utfärdade ett upprop om att få hjälp att smycka passagen och i dagsläget kommer skapelserna från ett 20-tal stickare.

Förutom att klä Bländapassagen inbjuds allmänheten att sticka för fred, som Kristina uttrycker det.

– När vi pyntat så mycket vi kan dukar vi upp en eller flera stickstationer där vi bara stickar i vitt. Meningen är att alla ska kunna slå sig ned, eller stå upp man hellre vill det, och sticka några varv.

ANLEDNINGEN ÄR Cirkus cirkörs föreställning Knitting peace som landar i Växjö i början av september.

– De har uppmanat städerna att ta tag i den vita tråden. Det kanske blir sittunderlägg parkbänkar, inklädda trädstammar eller en mobil i ett träd. Vi får se, säger Kristina.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.