Annons
Nyheter

Lennart Hellsing: Krakel Spektakels julafton

I Krakel Spektakels julafton är godsakerna gjorda av panimars, barnen klädda i julgranspynt och tomten den som får paketen hemlevererade. Allt är så bakvänt det kan bli.
Nyheter • Publicerad 19 december 2013
Boken bygger på skivan Krakel Spektakels julafton med Lennart Helsings texter från 1955.
Boken bygger på skivan Krakel Spektakels julafton med Lennart Helsings texter från 1955.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Poul Ströyer bidrar med bilder.Foto: Leif Blom
Poul Ströyer bidrar med bilder.Foto: Leif BlomFoto: Leif Blom
Foto: 

Boken bygger på skivan med samma namn som kom 1955. Då framfördes Lennart Hellsings kvicka repliker av Lars Ekborg och Yvonne Lombard, medan sångerna sjöngs av Lars Lennartsson och Lilian Runestam. Nu samlas texterna alltså som en avskrift i bokform, något som tidigare bara gjorts i ett tvåfärgshäfte (Nisses böcker, 2006).

Här berättar Krakel Spektakel och Kusin Vitamin för varandra om julfirandet i sovstaden Ingalunda och i Annorlunda stad. Replikerna är finurliga och underhållande och flätas elegant samman med rimmade, mer sångbara inslag.

Annons

Till detta fantasifulla berättarnummer fogas nu bilder fritt plockade från Poul Ströyers produktion. Kraftfulla, med sina form- och följdlekar, tar de självklart plats på sidorna med sina skarpa färgfält. Det är en vild och rolig bilderbok, som på bara några få sidor skapar en stark julstämning.

Krakel Spektakels julafton

Text: Lennart Hellsing

Bild: Poul Ströyer

Urax

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons