Nyheter

Lika smärtsam som hoppfull om flyktingbarn

Maud Mangold och Sassa Buregren lyfter ofta fram svåra ämnen med en poetisk ton i sina böcker.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: Malin Arnesson.
Foto: Malin Arnesson.Foto: 

De inledde sitt samarbete med skärgårdsdramat Trutsommar (2008) och följde senare upp med fängelseboken Pärlor till pappa.

Deras nya bok, Kokongs långa resa, fokuserar på flyktingbarnens smärta. Berättelsen börjar i ett saffransgult land med höga berg. Där går någon och bär på ett bylte. Det hamnar på ett tåg och blir liggande där, tills en stins i ett snöigt land tar med det hem och ger det ett namn - Kokong.

Texten trummar rytmiskt fram med betonande rim, två strofer per sida och ibland ett onomatopoetiskt stickspår. Det är en mångbottnad text, konkret ner till minsta karamell samtidigt som den symboliskt zoomar in större konflikter.

Bilderna flyter i smala akvarellfloder från uppslagens vänstra nederkant och exploderar i sensibla panoraman till höger. När Kokongs känslor blir svåra krymper bilderna och friläggs effektfullt mot det vita. Det är en svår, men vackert sammansatt saga – och lika smärtsam som hoppfull.

JONNA FRIES

Bok: Kokongs långa resa

Text: Maud Mangold

Bild: Sassa Buregren

Förlag: Kabusa Böcker

Ålder: 3-7 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.