Nyheter

Magnus Bärtås: Det känns fantastiskt och är en stor ära

Magnus Bärtås har tillsammans med Fredrik Ekman utforskat Nordkorea. Författarparet har inte ens vågat drömma om en nominering för boken.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011
Kalle Assbring och Magnus Bärtås. Foto: Kalle Assbring.
Kalle Assbring och Magnus Bärtås. Foto: Kalle Assbring.Foto: 

Magnus Bärtås har tillsammans med Kalle Assbring utforskat Nordkorea. Författarparet har inte ens vågat drömma om en nominering för boken.

Grattis till nomineringen av Augustpriset!

– Tack! Det känns fantastiskt och är en stor ära. Det var verkligen en överraskning.

Era tidigare böcker har inte fått samma uppmärksamhet, vad gör Alla monster måste dö till en större succé?

– Den ligger på ett större förlag med ett annat arbete bakom boken. Sedan tror jag också att den här historian var mer spännande och lättare att ta till sig och komma in i. Dessutom har intresset för landet varit stort det senaste året, det finns i nyhetsflödet.

Boken bygger delvis på en reseskildring, hur var det att arbeta i Nordkorea?

– Det är väldigt lite man får se, allt finns bakom en kuliss och man är väldigt begränsad. Men det är också det som var utmaningen, man får skriva utifrån det. Det förekommer ett illusionsmakeri i Nordkorea och de ska visa en fasad, men det är också det som är temat.

Trängde ni er igenom ytan?

– Inte genom att resa, men ytan är också en del av verkligheten här. Viljan att skapa en fasad säger något om landet.

Juryns motivering:

Författarna reser i en hårt bevakad buss tillsammans med turister som vill se världens mest slutna land, Nordkorea. Skildringen av landet och dess politiska historia, och av medresenärerna, blir spännande, skrämmande – och oväntat rolig.

FANNY ERNESTRAND

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.