Nyheter

Malena Ernman leker för att lyckas

För en turnerande operasångerska är julstressen avverkad vid det här laget. Åtminstone är den av en helt annan art än den vi är vana vid. Malena Ernman börjar i maj och tar med familjen på turnén för att hinna till julafton i tid.
Nyheter • Publicerad 21 december 2012
? Att sjunga i London, Paris eller Berlin är stort. Men att sjunga i Västerås eller Växjö är större, säger Malena Ernman.Foto: Elisabeth Frang
? Att sjunga i London, Paris eller Berlin är stort. Men att sjunga i Västerås eller Växjö är större, säger Malena Ernman.Foto: Elisabeth FrangFoto: 

I kväll uppträder Malena med En klassisk julkonsert i Växjö konserthus. Uppladdningen inför en sådant här uppträdande är enligt sångerskan själv speciell.

– Det är extremt ovanligt att som operasångers­ka göra 20 konserter som är likadana. Mycket av förberedelserna går åt till att kolla vad vi kan förbättra från förra konserten. Det vi repar varje dag är sketcher och repliker, säger Malena.

Hon började sjunga i kör redan som sexåring och fick sitt genombrott 1998 i musikalerna Staden och Barberaren i Sevilla, på Kungliga operan i Stockholm. Senare medverkade hon även i Carmen och Askungen, bland mycket annat. 2009 vann hon den svenska Melodifestivalen.

Malena har tagit sig an många olika roller i karriären. Hur orkar hon med? Hur gör man?

– Jag orkar för att det är det roligaste jag vet. Och för att reaktionerna från publiken gör att det är värt det. Hur gör man? Man leker, säger hon.

Lusten driver henne i rollarbete och musik.

–Men självklart vore lusten inte mycket värd om jag inte hade kunnande och hantverk att falla tillbaka på. Det går inte att fuska på minsta lilla sätt.

Om hon inte hade varit sångerska brukar Malena säga att hon hade varit polis.

– Men jag skulle nog inte ha blivit någon bra polis. Skådespelerska är troligare.

Vad betyder en klassisk julkonsert för dig?

– Mycket mer än vad folk tror. Att sjunga i London, Paris eller Berlin är självklart stort och viktigt. Men att sjunga i Östersund, Västerås eller Växjö är större. Helt enkelt för att det kräver folklig förankring. Och det kräver att jag säljer ut konserthusen för att få komma tillbaka.

– Vår ambition är att vi ska kunna underhålla precis vem som helst med opera och klassisk musik. Det kräver oändligt mer jobb än att ställa sig på Kungliga operan och sjunga Askungen.

Inför jul är många stressade över allt de ska hinna med. Malena turnerar ända fram till jul och hennes julstress skiljer sig därför lite från mängden.

– Skojar du?! Min julstress börjar i maj. På allvar. Men vi försöker planera så gott det går, handla i tid och så. Vi har redan köpt allt i år och åker raka vägen från sista konserten i Kalmar till Ingarö. Barnen är med på turnén sista veckan så det hjälper mycket.

En klassisk jul för Malenas egen del är just det, klassisk.

– Den 23:e åker vi ut till vårt hus i skärgården och försöker göra så lite det går. Mycket mat, tomte, gran och eld i öppna spisen, berättar hon.

Slutligen, vad önskar du dig i julklapp?

– Lugn och ro och att alla är friska. Och tid att hinna se en film eller två när barnen somnat, säger Malena Ernman.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.