Annons
Nyheter

Museets glas tillbaka från Kina

TV + Text
I maj lämnade 135 glaspjäser Växjö och Smålands museum för att ställas ut i Suzhou i Kina. Nu är de tillbaka och packas upp på Kulturarvscentrum Småland.
Nyheter • Publicerad 17 september 2014
Gunnel Holmér och Helén Krantz packar upp en urna som varit i Kina. Den kontrolleras noga så att den inte skadats i transporten. Foto: Marie Fransson
Gunnel Holmér och Helén Krantz packar upp en urna som varit i Kina. Den kontrolleras noga så att den inte skadats i transporten. Foto: Marie FranssonFoto: 

Light fire life som utställningen kallats har setts av 350 000 personer i Kina. Något som Gunnel Holmér, förste antikvarie och glashistoriker, betraktar som en succé.

– Vi hade räknat med 250 000 besökare så vi är verkligen glada. Det är en fjäder i hatten för oss att vi är efterfrågade internationellt.

Annons

TROTS DE SPRÅKLIGA skillnaderna mellan Sverige och Kina var det inga problem att kommunicera, menar Gunnel Holmér.

– När det gällde föremålen och föremålshanteringen talade vi samma språk mina kinesiska kollegor och jag. När jag tog fram mina vita handskar för att hantera glaset gjorde de likadant. När det handlade om protokollföringen och säkerheten kring föremålen samma sak. Ingen kulturkrock alls, utan professionellt, säger hon.

135 FÖREMÅL, FRÅN glasklassiker till konstglas, har klarat flygtransporten bra. Risken finns att glaset går sönder både av hanteringen och den låga temperaturen i luftrummet.

– Just konstglaset gillade man i Kina. Det väckte nyfikenhet och förundran. Samarbetet oss emellan är inte slut med att vi kommit hem, utan är en början på ytterligare kontakter. Om två år kommer de hit med något som de vill visa oss, säger Gunnel Holmér.

Nina Skoglund Giacomelli, Regionförbundet södra Småland och projektledare för utställningen, har bara mött positiva reaktioner.

– Vi är glada att vi har kunnat visa en så fin utställning, säger hon.

NINA SKOGLUND Giacomelli berättar också att man fått en förfrågan om att visa småländskt glas i Indien. Kontakter knöts redan i våras och i oktober ska det avgöras om det blir verklighet.

– Än så länge är det på planeringsstadiet och någon utställning är inte aktuell förrän tidigast år 2016, säger hon.

Helén Krantz är formgivare och har även hon varit i Kina. Att glaset packas upp på Kulturarvscentrum och inte på Glasmuseet förklarar hon så här:

– Vår permanenta utställning på museet ska göras om och vissa glaspjäser ska magasineras. På sikt ska vi visa hela museets glassamling här för att göra den så tillgänglig för allmänheten som möjligt.

 

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons