Ny satsning för nya svenskar
Målet med satsningen är att nya svenskar ska hitta till sina kommunbibliotek och där inspireras att utveckla sitt språk och lära känna det svenska samhället.
Suzana Mocevic, kommunens mångfaldssamordnare, invigningstalade och pratade om värdet av litteratur.
– När jag själv kom hit som flyktingbarn 1993 var biblioteket mitt andra hem, det var här jag lärde mig språket, träffade folk och läste bosniska tidningar, säger hon.
Hon tillägger också att när hon inte hade någon annan som kunde hjälpa henne med läxorna, gick hon till biblioteket och fick hjälp av personalen, även om det inte tillhörde deras arbetsuppgifter.
– Hade jag haft pengar att betala hyra för, hade jag flyttat hit min säng, säger hon.
Suzana Mocevic säger att det här är en naturlig satsning för biblioteken.
– Litteratur är avgörande för integration och inlärandet av det svenska språket.
Bokhyllan, med namnet Ny i Sverige, rymmer främst samhällsinformation på lättläst svenska och böcker för att lära sig svenska.
– Men det är bara början, säger Suzana Mocevic.
Christina Behrenz är bibliotekarie på stadsbiblioteket:
– Det finns en folkbildningstradition på svenska bibliotek och vi har en satsning som heter Låna dig rik, där vi vänt oss till olika grupper i samhället och nu vänder vi oss alltså till nya svenskar som en del i det här, säger hon.
Hon säger att det handlar om att informera om vad som finns på biblioteket och att det faktiskt är gratis.
– I Sverige tar vi det för självklart, men det är det inte i alla länder, säger hon.
Hon säger också att Ny i Sverige-hyllan kommer att växa och då inkludera mer skönlitteratur.
– Skönlitteratur är ett bra sätt att komma in i ett nytt språk.
För att nå ut med satsningen har biblioteket varit ute på stan och delat ut broschyrer. Men de har också informerat SFI-utbildare och hoppas hålla kontakten med dem, för att kunna hålla dem uppdaterade om alla nyheter som inkommer till biblioteket och som kan intressera nya svenskar.
– Jag tycker om böcker, och de här böckerna berättar om livet i Sverige. Jag tror absolut att den här satsningen gör att det blir lättare att komma in i samhället och lära sig språket, säger Pauam Rasool, som fick vara med och klippa bandet när Ny i Sverige-hyllan skulle invigas.