Annons
Nyheter

Oemotståndligt!

Den klassiska västernsagan om främlingen som kommer till staden kommer i en helt ny tappning i det animerade äventyret Rango.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011
Foto: Industrial Light & Magic/UIP.
Foto: Industrial Light & Magic/UIP.Foto: 

Befriande och spännande är att det inte är någon av jättarna Pixar eller Dreamworks som står bakom filmen utan uppstickaren Industrial Light & Magics. Med tanke på resultatet har animationsstudiorna fått en verklig utmanare, för bättre än så här har aldrig den animerade filmen sett ut.

Kameleonten Rango (Johnny Depp) lever ett högst ordinärt liv, långt ifrån den spänning han önskar. När han av ett misstag hamnar mitt ute i öknen i den lilla staden Dirt får han chansen att ändra på allt. Med hjälp av en imponerande uppfinningsrikedom blir Rango accepterad och mottagen av stadens invånare som ser honom som en frälsare och gör honom till sheriff, men nu gäller det för Rango att leva upp till förväntningarna. Mot sig får han de sedvanliga lömska karaktärerna som brukar befolka gudsförgätna städer i västern. Med solkad hawaiiskjorta och två gigantiska ovala oskyldiga ögon växer han in i rollen som antihjälten det är omöjligt att inte tycka om.

Annons

Gore Verbinski och Johnny Depp har ju samarbetat förut, i Pirates of the Caribbean-filmerna. Så även om det är Verbinskis första animerade film har han arbetat i delvis samma stil, piratäventyren ligger nära de animerade äventyren på många sätt. Men att han skulle passa så här bra för att göra den här typen av filmer är ändå överraskande. En av styrkorna med Rango är dess visuella kvaliteter, den hör till de mest filmiska animerade filmerna som gjorts, ibland är det svårt att skilja den från spelfilm. I landskapsbilder där ökensanden yr efter galopperande hästar, i bilder från saloonen där ljuset magiskt spelar över rummet. Verbinski har alltid haft ett öga för det visuella, ofta är bilderna vi får storslaget färgstarka och drivande. Kombinerat med Depps psykotiska, hallucinogena spelstil, som han odlat ända sedan Fear and Loathing och en handling fylld med fungerande slapstick, galna vändningar och lagom portioner popkulturella referenser för att blidka de vuxna i publiken, får vi en ganska oemotståndlig film.

Jonas Henningsson

Genre: Animerad

Rango

Regi: Gore Verbinski

Röster: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Alfred Molina.

Svenska röster: Andreas Rothlin Svensson, Claudia Galli och Fred Johansson.

Visas på Filmstaden

Betyg: 4

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons