Nyheter

Om Växjöborna själva får välja

Vad vill Thomas Ravelli helst ha på väggen om han får välja och föredrar landshövdingen foto framför akvarell? Har du inte alltid undrat över det?
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
Konstkritiker Thomas Lissings val.Foto: Urban Nilsson
Konstkritiker Thomas Lissings val.Foto: Urban NilssonFoto: 
Biskop Jan-Olof Johanssons val.Foto: Urban Nilsson
Biskop Jan-Olof Johanssons val.Foto: Urban NilssonFoto: 
Antikexperten Knut Knutssons val.Foto: Urban Nilsson
Antikexperten Knut Knutssons val.Foto: Urban NilssonFoto: 

Konst landar i slutändan alltid i en fråga om smak och det är precis det utställningen Växjöprofilernas val handlar om. Vilka olika motiv och uttryck som tilltalar olika människor. Resultatet blir en både kul och salig blandning där bilder ihop med motiveringar är själva behållningen.

Ett trettiotal mer eller mindre kända personer med anknytning till Växjö fick chansen att välja ett favoritkonstverk. De fick se ett urval av kommunens relativt nyinköpta konst, utan att få reda på vem som gjort vad. Ett rent blindtest alltså för de flesta. Smakpanelen sträcker sig från nationella kändisar till mer lokala profiler, i en bred mix av branscher, åldrar och intresseområden. Flera av dem brukar säkerligen aldrig formulera sig inför en bild, vilket gör det extra intressant att se hur de tänkt. Ibland har flera valt samma verk, men tänkt helt olika. Spännande!

När man sett hela gänget märker man att det spretar åt alla möjliga håll. Men det finns också en liten antydan till trend. Förvånansvärt många har valt mycket neutrala och försiktiga verk, på gränsen till dystra. Bilder som drar åt det abstrakta och därför är öppna för egna tolkningar. Flera av dem appellerar till ensamhet, utanförskap eller ovisshet. Faktiskt en aning otippat.

Det finns förstås glada och humoristiska konstverk också, inte minst i den avdelning där de refuserade verken hänger. De i urvalet som ingen valde. Här har också det som provocerar hamnat, Som Peter Johanssons underbara tomteparad Gubbslem. Liksom andra kändisar; Max Book och Ernst Billgren.

Att gilla ett konstverk och sedan berätta varför är för en del riktigt läskigt. Det märks. De som är vana att skriva målar upp en bild av sina känslor inför verket medan andra torrt nöjer sig med att konstatera att det här skulle kunna passa på väggen hemma. I många fall saknar jag den riktigt personliga åsikten, jag hade velat se fler ”Jag gillar den därför att?...”. Inte minst en så uttrycksfull person som antikrundans Knut Knutsson hade man förväntat sig en mer kärnfull motivering av. Var är glöden?

Eftersom jag själv inte fick chansen att välja något verk så gör jag det här och nu, och jag plockar det från refuseringsavdelningen. Inte av sympati utan för att det helt enkelt är en fantastisk bild. Jag gillar Anders Dahlbergs målning Råk. Jag har nämnt den tidigare och den fortsätter fascinera mig. Det finns en lockande naturmystik i den, där den ljusblå himlen speglar sig i vinterlandskapets kalla vatten. Naturromantik, javisst, men inte av det klyschiga slaget. Jag tycker han fångat ett magiskt ögonblick där allt stämmer, en harmoni mellan ljus och mörker, mellan värme och kyla. Jag känner att jag hade velat vara där.

Växjöprofilernas val är en rolig utställning med mycket bra konst, och ett lyckat koncept för att presentera kommunens nyinköp. Mer sånt!

Thomas Lissing

Plats: Växjö konsthall

Pågår: Till den 31 augusti

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.