Nyheter

Per Naroskin: Fuskaren som försvann

Problemen hopar sig i Per Naroskins debutroman.
Nyheter • Publicerad 25 september 2012
Foto: 

Psykoterapeuten Martin, romanens jagberättare i femtioårsåldern, tvingas lämna sin smakfulla mottagning på Östermalm när hyresvärdinnan dör och hennes barnbarn blir ny fastighetsägare. Motvilligt flyttar han verksamheten till en före detta tobaksaffär på Söder. Lokalen luktar rök och kanske något annat; senare får Martin veta att sanerarna fick skrapa väck tobakshandlarn från korkmattan.

Snart stövlar en oborstad kvinna in i lokalen. Terapi är hon inte det minsta intresserad av, men hon vill ha, eller rättare kräver, hjälp att nå fram till sin far. Han är döende, planerar för sin begravning men dottern begriper inte vad han menar. Inte så märkligt med tanke på att han vägrar prata med henne.

Sommaren är olidligt varm. Martin får intrycket att han krymper, att han fysiskt faktiskt minskar i storlek. Ungefär hundrafemtio sidor in i berättelsen får Martin ett telefonsamtal, som blir ingången till det som är romanens egentliga ämne.

Tio år tidigare gick Martin och uppringerskan Sofia samma terapiutbildning. Med i deras handledningsgrupp var även den bedårande, mystiske Danny. Mellan de tre uppstår stark sammanhållning och vänskap, men gemenskapen får ett plötsligt och svekfullt slut. Nu, tio år senare, är det dags att ompröva det som hände. Sveket har fått en annan innebörd.

Det är inte bara Martin som har problem. Hela romanen lider av besvärande berättartekniska brister, som dessvärre gör den aningen enerverande trots att den är lättläst.

För det första är den omotiverat lång. Den oförskämda dottern och hennes tigande far hade gott kunnat strykas ur handlingen. Allt de tillför är något slags psykologisk rekvisita. Och det finns det tillräckligt av ändå. Hela den psykoterapeutiska inramningen har gjort att något väsentligt gått förlorat. Förloppet beskrivs och förklaras, men gestaltas inte. Och de gånger psykoterapeuten tar ett steg tillbaka och förlänar den gåtfulle Dannys handlingar ett skimmer av ovisshet är det tyvärr lite för enkelt att räkna ut varthän det bär.

PETER VIKTORSSON

Författare: Per Naroskin

Förlag: Norstedts

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.