Annons
Nyheter

Samma person på scenen som privat

Artisten A beautiful friend och personen Pelle Ekerstam är samma sak. Med tre album i ryggen kommer han till Kafé de luxe i Växjö på söndag och spelar pop med en fot i soulvärlden.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014
Pelle Ekerstam debuterade som A beautiful friend 2008 med plattan (You?ve already passed) this moment. 2011 kom We were heading for the sun och i höstas släpptes albumet Novella.Foto: Johannes Berglund
Pelle Ekerstam debuterade som A beautiful friend 2008 med plattan (You?ve already passed) this moment. 2011 kom We were heading for the sun och i höstas släpptes albumet Novella.Foto: Johannes BerglundFoto: 

Det är nio år sedan Pelle Ekerstam senast var i Växjö. Då som musiker bakom Eva Dalgren på Teleborgshallen. Nu kommer han till stan som A beautiful friend och spelar sitt eget material.

– A beautiful friend är inget alter ego utan jag är samma person på scenen som privat. Det finns egentligen ingen anledning till att jag har ett artistnamn, jag kände bara inte för att använda mitt eget namn. A beautiful friend kändes lite skönare.

Annons

Inte heller har det med anonymitet att göra trots att alla i Värnamo, där han växte upp, visste vem han var. Det är länge sedan han flyttade till Stockholm och där försvinner han i mängden.

– Däremot kan jag känna mig väldigt anonym i Värnamo numera, säger han och skrattar.

Musik har Pelle Ekerstam hållit på med så länge han kan minnas. Båda föräldrarna musicerade och han växte upp med kyrka, blåsorkester och körsång. Musik var helt enkelt en naturlig del i hans familj.

– Jag spelade trumpet i många år och i tidiga tonåren var jag trumpetare i ett band som vi kallade Akademikerna. Vi var lillgamla och skrev texter som fick de vuxna att rodna.­

Hela tiden har Pelle Ekerstam skrivit den musik han framfört. Det känns bra och musiken kommer alltid först. Texten sedan. Det han framför i dag beskriver Pelle Ekerstam så här:

– Det känns lite enkelt att säga popmusik, men det är precis vad det är. Popmusik med en fot i den souligare världen. Min senaste skiva Novella har ett 1980-talssound och jag vågar knappt säga det här för de är så bra, men man kan likna musiken vid Fleetwood Mac. Det finns i alla fall drag åt det hållet.

Men leva på musiken , säger han, det går inte. Det har funnits perioder då Pelle Ekerstam kunnat frilansa som gitarrist, men i dag jobbar han som musiklärare vid sidan av A beautiful friend och skriver arrangemang till andra artister.

På söndag bjuder han Växjöpubliken på både gammalt och nytt från de tre plattor han släppt. Planen framöver är att fortsätta att skapa ny musik.

– Jag småtänker lite på att jag ska skriva nytt, men jag vill spela live lite till innan det är dags. Kanske att jag börjar på ett nytt album till hösten.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons