Annons
Nyheter

Sämst betalda

Bibliotekariernas löner i Växjö kommun är lägre än i övriga kommuner i Kronobergs län. I något fall rör det sig om skillnader på flera tusen kronor i månaden. Samtidigt är de genomsnittliga bibliotekarielönerna i Kronoberg bland de sämsta i hela landet.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2009
Foto: 
Foto: 

- Det är ett jättestort problem, vid ett par tillfällen har de som blivit erbjudna jobb hos oss tackat nej för att de fått en bibliotekarietjänst i en mindre kommun med 3000 kronor mer i månaden, säger Anna-Karin Axelsson, verksamhetschef på Växjö stadsbibliotek.

Hon berättar att ingångslönen för en bibliotekarie i Växjö ligger på cirka 20 000 kronor. Därtill är löneutvecklingen förhållandevis dålig.

Annons

- Med tanke på att det krävs en magisterexamen på fyra år för att få en biblioteksexamen är det alldeles för lågt. Hos oss ser man också att löneskillnaderna är små mellan en bibliotekarie och en assistent, som formellt bara behöver en gymnasieexamen. Det känns inte riktigt rätt.

Att löneläget ser ut som det gör tror hon beror på flera faktorer, bland annat att det är ett kvinnodominerat yrke och att man har varit för dåliga på att tydligt visa vad en bibliotekarie faktiskt gör.

Att sedan Växjö hamnar i bottenskiktet tror hon delvis kan förklaras med att man har ett relativt stort bibliotekssystem vilket gör att man kan erbjuda specialtjänster riktade mot särskilda områden. Mindre bibliotek i mindre kommuner har inte samma möjligheter att ha specialinriktade bibliotekarier.

– Det är ju förstås en konkurrensfaktor i sig. Vi kan locka till oss duktig personal eftersom vi kan erbjuda intressanta tjänster, även om vi betalar sämre, säger Anna-Karin Axelsson.

Från fackligt håll i Växjö är man väl medveten om problemet, och frågan finns hela tiden på agendan.

- Vi lyckades driva igenom att det blev en extra satsning på oss 2007. Men fortfarande ligger vi efter andra akademiker i Växjö kommun och även efter bibliotekarier i övriga kommuner i länet, säger Karin Tunerstedt, bibliotekarie och styrelseledamot i fackförbundet DIK i Växjö.

- Arbetsgivaren måste erbjuda oss rimliga löner. Det ska ju löna sig att utbilda sig, säger hon.

Enligt DIK:s lönestatistik låg medellönen för kommunanställda bibliotekarier i Kronobergs län på drygt 22700 år 2007, vilket var lägst i hela landet. Genomsnittet i samtliga län var då drygt 23 800 kronor. För Växjö kommuns bibliotekarier låg medellönen 2008 på strax över 22 400.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons