Nyheter

Satir med glimten i ögat

Det har spelats revy i Hovmantorp varje år sedan 1985. Svårschlaget är således den 29:e uppsättningen i ordningen för Hovmantorpsrevyn. De sex senaste åren har Björn Elmgren regisserat. I år var han dock fullt upptagen med Linneateaterns uppsättning av Läderlappen. Lars Magnusson, känd från Älmhultsrevyn, har istället axlat detta ansvar och gör med detta också sin debut som regissör.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2013
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö

Jämlikhet sätter fingret på vad en kvinna kan komma undan med, men som blir mansgrisigt om rollerna hade varit ombytta. Det är riktigt kul, speciellt när Carina Engman ryter till på sin hund/make, även om ensemblen inte litar riktigt på publikens intelligens och gör resonemangen väl övertydliga. Engman har mycket pondus och som roligast blir det då hon är riktigt hård och tuff. Om inte annat kan man se föreställningen för att hon i gestalt av RockUlla ska lära dig lite Ormeshagaenglish och hur man blandar till groggen Frihetsgudinnan. Ett partytrick för de hårdaste.

Lyxfyllan vinklar TV-programmet Lyxfällan. Om man super för dyra viner och fin cognac finns det ändå en lösning då spolarvätska tillsammans med lacknafta kan sänka de dyra levnadsomkostnaderna rejält. Sketchen leder in i Sup dig i form, kul och bra framförd av Hanz Henriksson. Många nummer följs upp av låtar på samma tema, vilket ger föreställningen flyt. Den riktigt proffsiga sexmannaorkestern skapar dessutom både nerv och tempo, även om det mellan varven är svårt att höra varje textrad som sjungs.

Ibland blir det kanske väl mycket buskis. Toa hela natten handlar om en stackars laktosintolerant och de ständiga toalettbesök detta kan medföra och i Föräldrabekymmer är den nye pojkvännen misstänkliggjord redan från början då han jobbar på Ica och där säljs det ju kondomer.

Detta balanseras upp av saker som riktigt välskrivna Bankrånet. Här bjuds det inte bara på buskis av bästa sort utan också en massa riktigt kul förvecklingar, allt med en skvätt allvar under ytan. De två halvsenila bankrånarna vill ju slippa ifrån sitt ålderdomshem och den dåliga servicen genom att råna en bank och därmed hamna i fängelse. Allt för att få lite vettig omvårdnad.

Riverdance visar att man inte behöver skruva verkligheten speciellt mycket för att det ska bli kul. Inte bara de fyra skådespelarna utan också hela orkestern får chansen att visa upp sig lite närmare för publiken med ivriga Riverdance-kliv.

Skådespelarinsatserna är kanske lite oslipade ibland men det bjuds på mängder av värme, charm och repliker levererade med god tajming och givetvis viktigast av allt, Svårschlaget inbjuder till riktigt många goda skratt.

KLAS LUNDGREN

SVÅRSCHLAGET

Var: Hovmantorps Folkets Hus

Längd: Två entimmesakter

Medverkande:

Håkan Henriksson, Carina Engman, Tommy ”Tompa” Johansson, Åsa Svensson, Hanz Henriksson, Veronica Hansen, Emil Johansson, Julia Gustavsson, Linnéa Ragnarsson, Thilda Karlsson, Linnea Kjellberg

Regi: Lars Magnusson

Koreografi: Sara Backman

Orkester: Jocke Wickström, trumpet, trombon, Bosse Jansson, saxofoner, klarinett, tvärflöjt, Per Svensson, klaviatur, Jörgen Malm, bas, Richard Olausson, gitarr, Linus Fritzson, trummor.

Ljud och ljus: Joakim Willysson och Johnny Petersson.

Scen: Pierre Holm, Håkan Henriksson, Andreas Granqvist

Kostym: Carola Fransson, Olivia Petersson, Berit Svensson, Ellinor Gustavsson, Malena Henriksson

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.