Nyheter

Sirqus Alfon vill tänja på gränserna

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Sirqus Alfon framför i kväll sin föreställning SATV i Växjö.Foto: Håkan Larsson
Sirqus Alfon framför i kväll sin föreställning SATV i Växjö.Foto: Håkan LarssonFoto: 

Det är svårt att beskriva Sirqus Alfon. Det är teater, ljud-, ljus- och projektionsteknik, musik och slapstickhumor i en salig blandning. Och det är lite det som är själva grejen. Sirqus Alfon vill tänja på gränser.

Gruppen började framträda på gatan. Erik Rosales, som är en av medlemmarna i Sirqus Alfon, beskriver deras första möte med teaterformen som en häftig upplevelse:

– Wow, vi kan verkligen ha ljudsystem! Shit, vi kan släcka! Och ha rökmaskin och projektioner, säger han.

Scenens möjligheter fascinerar och Sirqus Alfon vill vara pionjärer för en ny konstform.

– Vår lekfullhet och vårt naiva förhållningssätt till scenen är en nyckel till vårt helt nya sätt att jobba. Det är konstigt att inte fler gör det. Väldigt många yttringar har uppdaterats medan scenkonsten i mångt och mycket är kvar i gamla hjulspår, säger Erik Rosales.

Sirqus Alfons nya föreställning – deras största hittills – är uppbyggd kring en tv-show. Publiken får följa med både bakom kulisserna och se hur tekniken bakom tv och film egentligen går till, och samtidigt se showen live på en stor tv-skärm.

Showen bygger också på att publiken deltar. De kan till exempel sms:a in till föreställningen och bli uppringd under den pågående showen.

– Vi har en bakgrund i streetperformance, och där är det otroligt viktigt att skapa ett samspel med publiken, säger Erik Rosales. De rötterna har vi alltid med oss.

Att publiken är medskapare gör att gruppen själva inte vet hur showen utvecklar sig kväll för kväll. Vissa scener skapar publiken helt själva.

– Det ger en nerv, och man blir otroligt taggad. Det går inte att gå i gamla banor, utan man måste vara på alerten hela tiden. Lina Mattebo

Växjö Teater, Växjö, fredag 28/10

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.