Nyheter

Skön stämning på festivalen där alla är med

Nyheter • Publicerad 26 juli 2010
Foto: Alexander Mahmoud
Foto: 
Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud
Johan Hellman, vivliraspelare i gruppen Garizim som blandar gammalt och nytt, passade på att utanför scen göra det som är en stor del av tjusningen med Korröfestivalen - de spontana jammen.
Johan Hellman, vivliraspelare i gruppen Garizim som blandar gammalt och nytt, passade på att utanför scen göra det som är en stor del av tjusningen med Korröfestivalen - de spontana jammen.Foto: 
Olov Johansson gav en solokonsert för nyckelharpa.
Olov Johansson gav en solokonsert för nyckelharpa.Foto: Alexander Mahmoud
Växjöbandet Abrakadabra spelade på festivalens kanske mest udda instrument - elgitarr, elbas, synt och trummor - och i sammanhanget mest aparta musik, 70-talshårdrock. Men även där smög det sig förstås in lite tongångar av troll och älvor.
Växjöbandet Abrakadabra spelade på festivalens kanske mest udda instrument - elgitarr, elbas, synt och trummor - och i sammanhanget mest aparta musik, 70-talshårdrock. Men även där smög det sig förstås in lite tongångar av troll och älvor.Foto: Alexander Mahmoud
Foto: 
Den danska dansgruppen Embla framträdde på Korröfestivalen när den sparkade igång på riktigt i går.
Den danska dansgruppen Embla framträdde på Korröfestivalen när den sparkade igång på riktigt i går.Foto: 
Foto: Alexander Mahmoud
Annika Maathz, Unni Sundberg, Emil Svensson och Malin Kvarnström, som deltar i Korrö ungdomsläger, värmer upp inför kvällens spelning.
Annika Maathz, Unni Sundberg, Emil Svensson och Malin Kvarnström, som deltar i Korrö ungdomsläger, värmer upp inför kvällens spelning.Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud

Det säljs indisk rökelse, buddhastatyer, afrikanska trummor, färgglada batiksjalar.

Men det är inte så mycket hippiestuk över människorna som söker sig till Korröfestivalen.

Visst ser man ett och annat skägg, någon enstaka filthatt. Men inte en knätofs med pottfrisyr så långt ögat når.

Sveriges största folkmusikfestival lockar alldagligt klädda människor i alla åldrar med det gemensamma att de gillar gammal och ny folkmusik och den sköna stämningen på den pittoreska hantverksön utmed väg 122.

I en camp med fyra militärtält utmed vägen sitter ett antal ungdomar och spelar musik. De har under tre dagar deltagit i Korrö ungdomsläger, en kurs för ungdomar över femton där ägnat sig åt låtinlärning och arrangemang av olika instrument. Resultatet framförs sedan vid tre tillfällen under festivalen.

Harald Götlind, en 19-åring från Falun har just gått ut den gymnasiala folk- och världsmusikutbildningen i Rättvik. Nu ska han jobba ett år men sedan siktar han på att komma in på musikkonservatoriet och utbilda sig till ljudtekniker. Hans huvudinstrument är mandola.

Malin Kvarnström är en 18-åring från Åkers Styckebruk i Sörmland. Hon pluggar till elektriker. Kursplatsen vann hon i en utlottning på facebook. Hon spelar fiol.

Emil Svensson, 23, från Lund spelar gitarr.

– Jag började spela rätt sent, när jag var 17, och är självlärd, berättar han.

Han har varit på rockfestivaler som Roskilde men tycker att det här är en helt annan sak.

– Där konsumerar man passivt. Här är man delaktig på ett helt annat sätt. Även om du inte ska framträda tar du med dig ditt instrument

De är tre av de fyrtio ungdomar som deltagit i lägret och i kväll ska trängas på scenen i logen för sin andra konsert.

– Det gick skitbra igår, säger Harald.

Men det är inte bara traditionella folkmusikinstrument i sättningen utan även trumpet, klarinett, elbas...

– Och en jävla massa fioler, fortsätter Harald.

Nytt för i år i logen är annars att man kör en serie solokonserter. På fredagseftermiddagen inleddes de av Olov Johansson som bjöd en historisk exposé över nyckelharpans låtar och klangideal från 1600-talet och framåt.

På restaurangscenen inleddes fredagsprogrammet med bordunmusik av Fievklang från Tyskland och i det stora tältet var kvinnorna i den danska dansgruppen Embla först ut. Oktagonen, en av festivalens fyra scener, har vigts åt unga oetablerade grupper.

Anders Smedsmark, som nu tagit över rollen som festivalgeneral efter Magnus Gustafsson, kunde redan klockan 17 på fredagen konstatera att det lutade åt en publikmässigt lyckad 26:e årgång av Korröfestivalen.

– Ja det ser bra ut med publiktillströmningen. Det är fler än i fjol vid den här tiden.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.