Annons
Nyheter

Skrämmande och stundtals riktigt rolig

Det finns ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag. Mycket talar för att det kommer att växa. Vad skulle hända om det fick egen majoritet?
Nyheter • Publicerad 10 september 2014
Zulmir Becevic debuterade 2006 med Resan som började med ett slut.Foto: Marie-Britt Walc
Zulmir Becevic debuterade 2006 med Resan som började med ett slut.Foto: Marie-Britt WalcFoto: 
Foto: 

Detta tankexperiment utför Zulmir Becevic (född 1982) i Avblattefieringsprocessen, en skrämmande och stundtals riktigt rolig ungdomsroman.

Efter maktövertagandet utsätts invandrare för något som liknar apartheid; de marginaliseras och sållas ut på olika sätt. Utrensningen motiveras med en förförisk retorik som ger sken av att tjäna det godas sak.

Annons

Berättandet baseras på 15-årige Alen ´ivkovics tragiska levnadshistoria. Med sin uppsluppna och ibland naivistiska jargong skapar denne intelligente och humörstarke kille fängslande tonlägen och perspektiv.

Hans pappa har precis mist sitt bankjobb, tvingats till brottslighet och hamnat i fängelse. Alen är placerad hos familjen Stensson, där han känner sig lika alienerad som i sin skola. Snart tvingas han av myndigheterna in i ett program som syftar till att försvenska honom.

Under slavliknande former måste han och andra “blattar” utföra hushållsnära tjänster hos rika människor, vilket kan uppfattas som en syrlig drift med konsekvenserna av Rut-avdraget.

Klimatet hårdnar dock. Stämningen för tankarna till Franz Kafkas mardrömmar eller de rättslösa förhållandena på Guantánamobasen.

Skildringen håller hög nivå över hela linjen. En svaghet är möjligen att inte alla begåvade uppslag följs upp fullt ut. Men det vore orätt att kritisera ett rikt och inspirerat verk för att en och annan tråd hänger lös.

Romanens stora styrka är begreppsanalysen, vilket kan låta väl teoretiskt. I själva verket ligger den till grund för flera av de mest dråpliga scenerna. Författaren skojar hejdlöst med idén att det skulle vara möjligt att definiera vad “svenskhet” är för något.

Eftersom Alen är beroende av att förstå termen för sin överlevnad, anstränger han sig för att tolka den rätt. Hans misslyckanden tydliggör faran i att försöka karakterisera människor via nationalistiskt färgade kodord.

Genom sin stringens blir Avblattefieringsprocessen en svidande vidräkning med det dunkla idéstoff som florerar i invandrarfientliga tankesmedjor. Och den upphöjer Zulmir Becevic till en framstående samtidsskildrare.

Peter Grönborg

Avblattifieringsprocessen

Författare: Zulmir Becevic

Förlag: Alfabeta

Skälmsk dystopi

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons