Annons
Nyheter

Slagsmål som smäller snyggt

Supersnyggt och stenhårt. När snabbväxande kampsportsorganisationen UFC får sitt eget spel är målen högt satta. Dessutom med en svensk på omslaget.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Svensken Alexander ?The Mauler? Gustafsson finns så klart med i spelet. Han ser ut ungefär som han gör i verkligheten.Foto: ea sports
Svensken Alexander ?The Mauler? Gustafsson finns så klart med i spelet. Han ser ut ungefär som han gör i verkligheten.Foto: ea sportsFoto: 
I snart tre år har Brian Hayes levt med sitt UFC-spel.
I snart tre år har Brian Hayes levt med sitt UFC-spel.Foto: 
För att ge huden riktig lyster används en teknik som gör att även underhuden reflekterar ljuset. ?Det gör stor skillnad?, försäkrar Brian Hayes.
För att ge huden riktig lyster används en teknik som gör att även underhuden reflekterar ljuset. ?Det gör stor skillnad?, försäkrar Brian Hayes.Foto: ea sports
UFC-legendaren Chuck Lidell är med i det nya spelet. Varje kampsportare ska vara återgiven med extrem noggrannhet.Foto: ea sports
UFC-legendaren Chuck Lidell är med i det nya spelet. Varje kampsportare ska vara återgiven med extrem noggrannhet.Foto: ea sportsFoto: 
I varje viktklass i UFC marknadsförs två kampsportare som främsta rivaler. I damernas hittills enda viktklass är det Rhonda Rousey mot Mesha Tate som gäller. Båda är med i spelet.Foto: ea sports
I varje viktklass i UFC marknadsförs två kampsportare som främsta rivaler. I damernas hittills enda viktklass är det Rhonda Rousey mot Mesha Tate som gäller. Båda är med i spelet.Foto: ea sportsFoto: 

Kampsportsformen MMA har vuxit snabbt de senaste­ tio åren. En form av fighting där kämpar från olika kampsporter möts i en åttakantig ring, en oktagon. Största proffs­ligan är UFC, vars tv-sända galor lär vara den snabbast växande tv-sporten just nu.

Vad kunde då passa bättre än att sporten nu också ska få världens hittills snyggaste spel?

Annons

För ska man tro utvecklarna bakom EA Sports UFC är det just det som är på gång.

–?Du anar inte hur mycket teknik och jobb som ligger bakom varje fighter i vårt spel. Titta på stortån, ser du hur den rör sig allt eftersom kroppen rör sig, säger designchefen Brian Hayes och pekar på tv-skärmen.

–?Och kolla huden, ser du? Ljuset reflekteras inte bara i huden, utan i underhuden. Det ger ett särskilt lyster, ser du?

Under en halvtimma får jag se och testa spelet. Det är så klart för kort tid för att säga något om hur bra det är egentligen, men snyggt? Ja, utan tvekan.

MMA lämpar sig väl som spel. Det är som en blandning mellan boxning och brottning med sparkar, slag och komplicerade grepp. Det ger stor variation för spelarna, både taktiskt och tekniskt. Dessutom kan man välja fighter efter sin egen spelstil. Gillar du mest att stå och slåss, eller tycker du bäst om kampen nere på mattan? Vilken spelare du väljer avgör din spelstil, ungefär som i de mer fantasifulla fightingspelen Tekken och Street Fighter.

UFC är inte bara populärt ute i världen, det är en popsport i Sverige också. Så till den grad att svenska Alexander ”The Mauler” Gustafsson röstades fram till omslagspojke i konkurrens med 16 andra UFC-stjärnor från hela världen.

–?Han är ju omtyckt i hela UFC-världen, men vi hade nog inte riktigt väntat oss det där massiva stödet. Det var inte bara svenskar som röstade, det kändes som hela Norden var med, sägare Hayes.

Att göra ett så grafiskt avancerat spel som EA Sports UFC har dock sitt pris; det kan bara spelas på de nya konsolerna Playstation 4 och Xbox one (som inte är släppt i Sverige än). Det betyder en mindre marknad och färre spelare.

–?Det är trist, men ibland får man bara bestämma sig vilken väg man ska gå med sin skapelse. Här ville vi göra något som var snyggare, snabbare och bättre än något boxnings- eller fightingspel som funnits. Då hänger helt enkelt inte den gamla konsolgenerationen med.

Exakt hur snyggt och kul EA Sports UFC blir vet vi när spelet släpps senare vår.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons