Annons
Nyheter

Sommarjobb på scenen

Under fyra veckor har Victor Lange sommarjobbat – som popartist.
Han är en av ett 20-tal ungdomar i Växjö som varit med i Studiefrämjandets projekt.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010
The Vibe vid en av de spelningar som ingått i sommarjobbet: Olof Johnson, Oscar Gustafsson, Victor Lange och Denniz Thörnquist.
The Vibe vid en av de spelningar som ingått i sommarjobbet: Olof Johnson, Oscar Gustafsson, Victor Lange och Denniz Thörnquist.Foto: Barbro Holmgren-Lange
I fredags var det den avslutande konserten på Speakers corner för de ungdomar som sommarjobbat som artister i Studiefrämjandets projekt. Här spelar handledarna Hampus Rosén (bas) och Filippa Nässil (trummor) i en tillfällig konstellation med några deltagare.
I fredags var det den avslutande konserten på Speakers corner för de ungdomar som sommarjobbat som artister i Studiefrämjandets projekt. Här spelar handledarna Hampus Rosén (bas) och Filippa Nässil (trummor) i en tillfällig konstellation med några deltagare.Foto: 

- Min mor fick höra talas om det här projektet genom en annan mamma, så vi sökte jobbet hela bandet, berättar Victor Lange, 19, som i våras tog studenten från IT-programmet på John Bauer-gymnasiet.

Hans band The Vibe är medlemmar i Studiefrämjandet och har tidigare använt deras replokal. Men nu har de ordnat en egen hemma i gitarristen Denniz Thörnquists föräldrars källare.

Annons

Och där har de under den månad projektet pågått tillbringat måndag till torsdag med att repa och skriva nya låtar och fredagar till att spela ute.

Lönen var på 4000 kr/mån.

The Vibe består av Victor Lange, Denniz Thörnquist, Oscar Gustafsson och Olof Johnson, alla 19 år. Bandmedlemmarna är barndomsvänner och har spelat tillsammans i ett år. De håller på med en demo som snart är klar. Närmaste målsättningen är att försöka få en spelning på Kafé de luxe.

– Man har ju varit där mycket, det är ett bra ställe. Vi har till och med skrivit en låt om det, berättar Denniz.

Det är svårt att få sommarjobb. Både Victor och Denniz sökte som lagerarbetare på DHL utan att få något.

Vad killarna ska göra till hösten är det bara Olof som vet, han har efter ett tidigare sabbatsår ett år kvar på gymnasiet. De andra får ägna sig åt arbetssökande.

Drömmen för Denniz och Victor är naturligtvis att få jobba med musik.

– Att lyckas med The Vibe känns plötsligt inte längre lika långt borta, nu när vi jobbat med vår musik hela sommaren, varit ute och spelat och fått positiv respons från främmande människor. Folk har kommit fram och sagt att de tycker att vi är bra. Tidigare satt vi bara och drömde i replokalen, säger Denniz.

Det var Anette Rosén på Studiefrämjandet som tog initiativet till att ge arbetslösa ungdomar sommarjobb som kulturarbetare.

– Förra sommaren anställde vi fyra kulturarbetare som anordnade verksamheter för barn. Vi hade kurser i dans, teater och att spela instrument. Men gjorde även utflykter, spelade minigolf och badade.

Annons

Detta var ett projekt med stöd av kommunen. När vi träffades för att diskutera vad vi skulle göra i år ville kommunen att vi prioriterade ungdomar. Vi kom då fram till ett nytt koncept, att ungdomar skulle få sommarjobba som artister.

Ungdomarna har kunnat välja mellan musik, teater och dans eller att arbeta med filmverksamhet.

– Det har varit jättelyckat, tycker Anette Rosén.

– Det finns flera dimensioner i det här. Dels har ungdomarna fått sommarjobb, dels har de förgyllt Växjös kulturliv på Storgatan. Folk har märkt att det händer något här.

Anette Roséns förhoppning är nu att projektet får en fortsättning.

– Vi har kapacitet för att ta in ungdomar som kan jobba med det här året om.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons