Annons
Nyheter

Sophie Divry: Kod 400

Det senaste året har flera romaner om litteraturens väsen dykt upp på hyllorna.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2012
Foto: 

Paul Desalmands Mitt liv som bok tecknade en romans kringflackande levnadsöde, Drömbokhandeln av Laurence Cossé gjorde spänningslitteratur av bokhandelsmarknaden, och nu blottas bibliotekarien i Sophie Divrys debutroman Kod 400.

Medelålders, placerad på landsortsbibliotek, på en källaravdelning där hon knappt märks, hittar Divrys bibliotekarie en sovande besökare som blivit inlåst över natten. Omedelbart inleder hon en eldig monolog om författare, böcker, bibliotekens roll och sitt eget liv - och den tar slut först när portarna öppnas.

Annons

Titeln, Kod 400, är hämtad från Melvil Deweys klassifikationssystem. Den står för språk, en avdelning som till hennes förfäran blivit flyttad in i en annan och lämnat ett hål efter sig. I språkkoden finns också en brännande punkt, för bibliotekarien är ensam, kommunikationstörstande och hemligt förtrollad av nacken på en läsande doktorand.

Allt det där gör Divrys roman till en historia om bibliotekens uppgift och läsningens möjligheter till banbrytande samtal. Fräsande och kärleksfullt ångar bibliotekariens svältfödda tal fram. Som karaktär blir hon något av en karikatyr, men Kod 400 formar sig ändå till en ganska snärtig roman. Även om koder och kategorier bitvis torrt står på rad finns ett sug i prosans kast mellan personligt och universellt som både underhåller och väcker diskussion.

JONNA FRIES

Kod 400

Författare: Sophie Divry

Översättare: Marianne Öjerskog

Förlag: Sekwa

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons