Nyheter

Tålamodet är en viktig tillgång

Arrangörerna bakom Fest i logen vill vara ett alternativ som gynnar sin landsbygd. Tvådagarsfestivalen startar i dag och på spelschemat står lokala och globala band som Spiders, Gösta Berlings saga, Vidunder och Vi-Ska.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2013
John Herrlin, Sebastian Orehowacki Månsson, Johan Campanello, Joel Ring, Michaela Yman, Jens Rasmussen och Johannes Cronquist hoppas på en rejäl fest.
John Herrlin, Sebastian Orehowacki Månsson, Johan Campanello, Joel Ring, Michaela Yman, Jens Rasmussen och Johannes Cronquist hoppas på en rejäl fest.Foto: Johanna Ursjö

Det började, som namnet antyder, på en loge. Men när Fest i logen går in på sitt fjärde år har den helt enkelt vuxit ur den gamla logen och flyttat in på Knallabacken i Dädesjö. Omnino kulturförening ligger bakom festivalen som har fokus på rockgenren, med en psykedelisk touch.

Små festivaler är i ropet och för att slå sig fram i djungeln tror Fest i logen-gänget att tålamod är en viktig tillgång.

– Vi tror på våra ideal, att uppmärksamma alternativa band och föra in nytt liv i folkparken, visa att den går att använda till annat än dansband, säger Johan Campanello.

Det märks på banden som spelar under festivalen att de har roligt och gillar upplägget, gemytligt och gemenskap är två av ledorden.

– Allt ska vara så storslaget i dag så att det slår över till slut. Vi små festivaler jobbar mer ihop i stället för att försöka konkurrera ut varandra, säger Jens Rasmussen.

Sebastian Orehowacki Månsson är konstnär under namnet Fasom och ställer ut sitt måleri under festivalen. Ett klockrent tillfälle, som han uttrycker det. För Fest i logen är inte bara musik, det är kultur i många olika former. Temat för årets konstinslag är ljus och beskådas bäst när mörkret fallit.

Det är ett glatt festivalgäng som är i sluttampen av förberedelserna. Själva åker de gärna på liknande festivaler och menar att du får ett bättre utbud om du går på många små festivaler, i stället för att köpa en svindyr biljett. Arrangörerna bakom Fest i logen tjänar inte själva några pengar på biljettintäkterna och understryker att inträdespriset fortfarande är mycket lågt.

– Om vi går plus så används de pengarna till att driva festivalen vidare, säger Michaela Yman.

Från åren som gått finns en del att se tillbaka på.

– Hela förra året var kul. Men det var extra roligt mot slutet när några gick runt och sålde kramar. All mat och dricka var slut, och folk betalade för kramar i?stället, berättar Michaela Yman.

Vad hoppas ni att folk tar med sig från årets festival?

– En jävla massa skräp, säger Jens Rasmussen.

En vanlig fredag med Fest i logen

Alltid på en fredag: Dricker Andersson och lyssnar på fräsig hårdrock.

Aldrig på en fredag: Vi är sjukt öppna för förslag så...

Det lyssnar vi på när vi lagar mat: Grekisk folkmusik. "Fast om det är tacos slänger man kanske på en Santanaskiva medan om man gör en blodig biff så blir det Pentagram. Det beror på vad vi lagar.

Drömgäster på festivalen: Bo Frank i publiken och Eskil Erlandsson vid grillen.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.