Nyheter

Tårfyllt avsked för Thorleifs

Det blev ett tårfyllt avsked för Thorleifs i Växjö Folkets Park. För även om Thorleif Torstensson lovade att bandet står på scenen igen för en extra spelning den 22 september kände nog både han och alla de cirka 800 som tagit sig till Kaskad att man i lördags kväll satte punkt på en 50-årig epok som gjort djupa avtryck i den svenska dansbandshistorien.
Nyheter • Publicerad 9 september 2012
Uppvidinges kommunalråd Åke Carlson uppvaktade med Thorleifs med att ge orkestern en egen gata i Norrhult.
Uppvidinges kommunalråd Åke Carlson uppvaktade med Thorleifs med att ge orkestern en egen gata i Norrhult.Foto: Lena Gunnarsson

Nostalgin flödade under de drygt fyra timmar som Thorleifs största fans fick lyssna och dansa i parken. Det var ingen tillfällighet att de två sista låtarna var orkesterns största och hela Sveriges största dansbandshits under 1900-talet, Gråt inga tårar, följd av lika sentimentala Spar dina tårar.

Alla verkade vilja förlänga en final som Thorleif Torstensson och hans musikanter för första gången aviserade strax före julen 2011 och som sedan dess har varit en enda lång nedräkning. Naturligtvis firades det rejält i lördags kväll. Även om publiktrycket gjorde att det dröjde en timme innan alla var innanför dörrarna till Kaskad. Flera prominenta dansbandsprofiler dök upp på scenen - legendarer som dragspelaren Roland Cedermark, låtskrivaren Rose-Marie Stråhle och de tidigare orkestermedlemmarna Magnus Bisse Bergdahl, Johan Möller, Bert Månson och Johan Bergerfalk.

Och i publikvimlet sågs både Carina Jaarnek och Bo Jansson, tidigare saxofonist i Ingmar Nordströms orkester, liksom Växjös dansbandsdrottning Mona Gustafson. Dessutom får orkestern en egen gata i Norrhult. Från scenen överlämnade kommunalrådet Åke Carlson en skylt med namnet Thorleifs gata som framöver kommer att ersätta Parkgatan som vägvisare till Norrhults Folkets Hus. En välförtjänt belöning till en av Uppvidinge kommuns mesta ambassadörer.

Thorleifs har skapat rubriker. Inte minst under det minst sagt framgångsrika 1970-talet, då orkestern hade 200 spelningar om året, men också under det succéartade 1990-talet då Thorleifs radade upp Svensktoppenettor och tillsammans med hiphopgruppen Just D spelade in Tre Gringos, en singel som blev en av orkesterns totalt 38 guldskivor.

Listan över alla framgångar kan göras nästan hur lång som helst. Men inte ens Thorleifs har varit opåverkade av nedgången inom dansbandsgenrén. Där den trogna publiken, av vilka många har följt orkestern sedan 1960-talet, har åldrats och inte är lika intresserade av att gå ut och dansa som förr.

Samtidigt har Thorleifs fått många bevis på hur mycket glädje man har spridit bland tusentals anhängare runt om i Sverige. Det är få förunnat att ha ett jobb där man möter så många positiva reaktioner och därför har beslutet att lägga av säkert inte varit lätt att ta.

Men nu väntar ett nytt liv för Thorleif Torstensson, Hans-Willie Magnusson, Kim Lindahl, Jörgen Löfstedt, Bosse Thyrén och Magnus Håkansson. Tack Thorleifs för 50 glädjefyllda år!

Berne Persson

Thorleifs

Kaskad, Folkets park, Växxjö, lördag 8/9

Publik: Cirka 800

Längd: Drygt fyra timmar

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.