Nyheter

Thorleifs sista farväl på lördag

Thorleifs sista spelning stundar, men bandet tänker inte gå av scenen ombemärkt. Länge har de laddat för detta ögonblick, och det är med svallande känslor.
– Det känns både tråkigt och varmt i hjärtat, säger Thorleif Torstensson.
Nyheter • Publicerad 7 september 2012
Taggade.
Taggade.Foto: Lena Gunnarsson
På lördag gör Thorleifs en sista spelning. Och de tänker göra det med bravur.
På lördag gör Thorleifs en sista spelning. Och de tänker göra det med bravur.Foto: Lena Gunnarsson

Uppladdningen inför den sista spelningen kräver förstås något mer än en vanlig spelning.

– Naturligtvis har vi förberett oss länge för detta men vemodet sköljer ändå över en, säger Thoreif. Man får stanna upp och ta några djupa andetag ibland.

Schemat är späckat för bandet inför avslutningen. I dag, fredag, spelar de i Jönköping och på lördagsmorgonen ska Thorleif Torstensson vara med i radion.

– Det blir att sova ett par timmar i turnébussen, hem och ner i sin egen säng någon timme, hoppa in i duschen och sedan bege sig till studion, säger Thorleif enkelt.

– Jag skulle varit där klockan sex men har fått dispens till halv sju, tillägger han.

Thorleif ska medverka i Ring så spelar vi och dessutom leda programmet själv ett par timmar. Men att han ska vara trött på kvällen, när den sista dansen äger rum, är inget som oroar honom. Han är ju gammal i gemet.

– Publiken kan förvänta sig en extraordinär tillställning, försäkrar han.

Bandet har bjudit in flera vänner från förr till sin sista spelning, både forna bandmedlemmar och turnékamrater. Men vilka det blir är hemligt tills de intar scenen.

– Det kan jag inte berätta för dig, säger Thorleif Torstensson bestämt.

Han understryker dock att spelningen kommer att bli fantastisk på många vis. Att alla sommarens spelningar bjudit på någonting extra. Och det hörs på Thorleifs röst att han redan nu slits mellan sorg och glädje.

–Det kommer fram så mycket känslor. Känslor som man man kanske inte visar annars. Både skratt och gråt. Men ur det där vemodet föds lycka och upprymdhet.

Det som officiellt är Thorleifs allra sista spelning har sålt slut. Därför har man beslutat att sätta in en extra spelning. Men Thorleif själv understryker att helgens spelning inte på något vis kommer att bli sönderhackad av detta.

– Den 22 september blir en helt vanlig dans. De som kommer på vår sista spelning nu på lördag ska känna att de upplever någon speciellt.

Avslutningsturnén har gett mycket och ännu finns det utrymme för mer.

– Vi får höra hur mycket vi faktiskt har betytt i mångas liv. Man spolar tillbaka tiden och upplever saker på nytt. Det är fantastiskt.

Med minnena kommer känslorna och med dessa tankar om vad som ska hända sedan.

– Vi kan inte sia om framtiden. Men att avsluta med en sådan här turné får en också att vakna till liv och inse hur kul man faktiskt har, säger

Thorleif Torstensson

Växjöparken , Växjö, lördag 8/9

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.