Annons
Nyheter

Tidsresa från 1927 till nu på tre kvart

Kan man resa ända från 1927 fram till nu på tre kvart? Ja, det går galant med sång, musik och skådespel. Om trion på scenen heter Greger Lindquist, musikanterna Fia Janninge och Sara Jefta, och idén och regin fötts hos Mary Lou Ward, som också står för scenografi och kostym, då går det faktiskt som på räls.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2011
Foto: Mats Samuelsson
Foto: Mats SamuelssonFoto: 

Potpurri, lite frieri och däremellan prosa och poesi. Finurliga små detaljer i scenografin hjälper till att följa Viola genom livet.

Hon föddes, liksom Mary Lou Wards mamma 1927. Det är hennes fiktiva resa, fotografierna däremot autentiska.

Annons

Moberg, Martinsson och Lars Forsell, Snurra min jord.

Var, när, hur?

Jo, på Äppelgården i Urshult, i går, inför en publik som får hjälp att minnas: EPA, motboken, frukostklubben, Vietnamkriget... Några hade säkert uppnått åldern 84, för så gammal måste man vara för att ha kunnat födas 1927 och leva nu.

- Som i en tombola vimlar minnena omkring!

Denna musikaliska teaterresa med titeln Från 1927 till nu inleds med Vår bästa tid är nu, chap å klack, ej nagellack men finfin kostymering rakt igenom. Jag känner att jag vågar bli gammal och komma på hemmet, förutsatt att framtidens kulturpengar får spenderas på så här pass bra turnéföreställningar. Den här är den 41:a sedan premiären i Blekinge. Realtiden är antagligen perfekt,

få i åldersgruppen orkar väl tvåtimmars teater. Och kommande generation måste antagligen kolla mejlen efter en halvtimma...

Jag är för ung för långvågsradions invigning 1927, Stockholm - Motala, som så småningom blev kortvåg, med rapportering från så viktiga händelser som fotbolls-VM 1958. Men skådespelaren Greger Lindquist härmar förträffligt den tidens stackato-aktiga referat. Mellan varven blir han hund, med öronlappsmössa och svart nosknopp, i kortad version av Kar de Mummas text.

- Det är jag som är hunden! Och den hunden är allt en iakttagande racka. Med blåställ på blir han bonde i pilsnerfilmens anda, och med en liten ironisk blinkning till dagens såpa Bonde söker fru, undersöker han jäntans tänder.

Tack och lov flyr den tilltänkta sedan hon dängt handväskan i huvudet på bonden, som lättad återgår till ungkarlslivet.

Damerna på scen sjunger urstyvt och hanterar dragspel, lådtrumma och gitarr så att jag njuter mig igenom allt, från Taube och Jazzgossen, till Rolling Stones, Pretty women och My generation.

Annons

När sången All I have to do is dream tonat ut, utbrister en gammal kvinna bakom mig: den var fiiiiiin. Jag håller med henne. Den här föreställningen var fiiiiin.

TINA PERSSON

Från 1927 till nu

Regionteatern

Blekinge/Kronoberg

i samarbete med Musik

i Blekinge.

På scen: Greger Lindquist

Fia Janninge och Sara Jefta

Regi, kostym, scenografi:

Mary Lou Ward

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons