Annons
Nyheter

Tillbaka på klassisk mark

– Det kändes konstigt att göra en sommarturné utan att besöka Växjö, säger Ola Salo.
Men tack vare en inställd spelning kommer The Ark hit på torsdag.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010
Tack vare en inställd spelning kommer The Ark till Stortorget i Växjö på torsdag. Foto: Ola Torkelsson/ Scanpix
Tack vare en inställd spelning kommer The Ark till Stortorget i Växjö på torsdag. Foto: Ola Torkelsson/ ScanpixFoto: 

Efter ett treårigt uppehåll är The Ark ute på turné igen och gör 22 spelningar i sommar. I måndags blev det klart att Växjö får besök.

– Vi var väldigt besvikna över att det inte fanns någon Växjöspelning på vår sommarturné men bokningsbolaget tyckte att det konkurrerade med spelningen i Huskvarna. Att spela på Karl Oskar-dagarna var egentligen vad vi ville allra helst. Det kändes så konstigt att göra en sommarturné utan Växjö. Så när arrangörerna i Huskvarna drog sig ur såg vi chansen, berättar Ola Salo på telefon från Karlskoga där de ska spela på kvällen.

Annons

Hur var det att ge sig ut på turné igen?

– Det var väldigt roligt. Jag tror aldrig att vi varit så spelsugna som nu.

Hur har det gått hittills?

–Fantastiskt bra med ett oerhört positivt bemötande. Vi har aldrig fått så genomgående bra recensioner. Allt arbete vi lagt ned på att repa, designa kläder och scenshow har gett utdelning. Det är vår mest genomarbetade show någonsin.

Hur funkar de nya låtarna live?

– På sommarturnéer, när vi spelar på festivaler och stadsfester och liknande, är man oftast tvungen att spela de gamla hitsen. Man får vara lite semaforisk, väldigt tydlig i sitt uttryck, just för att det är en blandad publik, inte bara de invigda. Det har varit en rätt stor utmaning att i stället göra en albumturné där vi spelar nytt material.

– På första spelningen hade vi ett maximum av nya låtar men sedan har vi plockat bort en del. Vi märkte också att konserten var lite för lång. Framför allt är det Superstar som går hem men även Take a shine on me, Hygiene squad och Singing ’bout the city. Och Have you ever heard a song är ju en riktig sommarballad.

Stortorget i Växjö är klassisk mark för The Ark. I mars 2001 spelade bandet där inför 10?000 åhörare. I 15 minusgrader! Men så tidigt som 1993 stod de på Stortorgets scen första gången. Ola Salo hade star quality redan då, iklädd blommiga kalsonger och egenhändigt designade platåstövlar.

– Ja, jag kommer ihåg första spelningen där. Du skrev om oss då. Jag minns fortfarande rubriken: Visionärt i sommarblommiga kalsipper. Det var vår första hyllning faktiskt. Och den enda på bra ett tag.

Det var annorlunda 2001...

Annons

– Ja, det var precis efter vårt stora genombrott. Egentligen skulle vi ha spelat i Folkets park men den brann ned så konserten flyttades till Stortorget. Det var en otrolig grej, vi återvände till Växjö som nyblivna rikskändisar, det första Växjöbandet som slagit igenom så stort. Att så många människor trotsade kylan kändes som en stor kärleksgest. Vi var oerhört stolta.

Och senast ni var här var för fyra år sedan.

– Ja, då hade vi inte spelat i Växjö på väldigt länge. Eftersom det var nästan exakt på dagen 15 år sedan vi bildades så det blev en jubileumsspelning.

Och nästa år blir det 20-årsjubileum?

– Ja, vi har börjat fundera lite på det. Det vore kul att spela på Rottnegården.

Vad är annars planerna för hösten?

–Vi kikar på möjligheten att göra en klubbturné. Kanske med några spelningar utomlands. Vi får se vad det blir.

Men nu på torsdag möter The Ark sin hemmapublik.

– Jag har längtat efter att få stå på Stortorget igen. Det är alltid speciellt att spela i Växjö och det ska bli riktigt riktigt roligt. De som tar sig dit kommer att få se en oförglömlig rockshow.

Stortorget, Växjö, torsdag kl 21

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons