Nyheter

Tyrolen lever – trots flopp

Efter veckor av strålande sommarväder vände det och årets Tyrolen Lever regnade bort.
– Det har faktiskt regnat alla tre åren, så det har blivit en tradition, konstaterar arrangören Nils Hector.
Även om floppen inte innebär någon större ekonomisk smäll menar Nils Hector att de med fyra festivaler på Tyrolen i sommar kanske tagit sig vatten över huvudet.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2010
Det var inte trångt på Tyrolen lever i helgen.
Det var inte trångt på Tyrolen lever i helgen.Foto: Alexander Mahmoud

– Jag är jätteglad att det kom 170 betalande. Med det väder som var är jag jätteimponerad över de som var där. Jag hade nog själv dragit mig för att åka dit.

Hur stor blev den ekonomiska smällen?

– Smäll är fel att säga. Det gick inte runt, trots att alla artister spelade gratis. Vi tar igen det på ett par onsdagsarrangemang och vi har en liten buffert. Men vi får tänka igenom det lite och kommer nog att göra en del förändringar till nästa år.

Inget förköp och ett program med okända artister. Då blir ni väldigt väderberoende...

– Ja, så är det. Men vädret är alltid betydelsefullt. Å andra sidan kommer folk till Muskelrock oavsett vädret, för att den lockar nördarna. Men tanken med Tyrolen Lever är att vara en folkfest som lockar en bred publik, och det gjorde den. Det var många 50-60-åringar som var kvar tills vi stängde. Rent praktiskt fungerade allting bra och musikaliskt tycker jag att det var väldigt lyckat.

Little Marble, två unga tjejer från Norrköping, som är ute på en veckolång turné hade inte ens några tröjor med sig. De fick sitta och värma sig i cirkusvagnen. Och det ryska rockabillybandet Diamond Hand hade åkte hela vägen från Moskva – i t-shirts.

– Det gick runt och huttrade i regnet så vi skaffade lite filtar till dem, berättar Nils Hector.

– När man lever ett dygn i ösregn får man kämpa för att hålla sig vid liv. Det är tur att vi har tak över alla scener och för dem som lyckades hålla sig torra om fötterna var det nog inte så farligt.

Efter Muskelrock, Bluesfest, Världsmusikfestival och Tyrolen Lever är det den 6-8 augusti Blädingefestivalen i Tyrolen.

– Ja, det var en tjej som var på Tyrolen De Luxe och gillade det så mycket att hon ville göra en egen festival. Men det är alltså inte vi som håller i den. Fyra egna festivaler på en sommar har varit för mycket, vi har inte riktigt lyckats ro iland allt med marknadsföring och sånt. Jag tror att det är så vi måste göra, att vi lånar ut stället till utomstående arrangörer, säger Nils Hector.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.