Nyheter

Underbar lek i drömmarnas land på Konsthallen

Den stora brunnen står i centrum. När man klättrat upp på dess topp kan man spegla sig i en yta som inte liknar något annat. Den är ett bråddjup, och kanske en ingång till en annan värld. Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans leker i sin utställning med portaler till fantasins och drömmarnas land.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2013
White woods.
White woods.Foto: Urban Nilsson
Grön besökare.
Grön besökare.Foto: Urban Nilsson
Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans har på Växjö konsthall skapat en totalinstallation bestående av fem videoinstallationer som tillsammans bildar en helhet, en icke-linjär berättelse.
Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans har på Växjö konsthall skapat en totalinstallation bestående av fem videoinstallationer som tillsammans bildar en helhet, en icke-linjär berättelse.Foto: Urban Nilsson

Med roliga animationer, suggestiv musik och tänkvärda ord når de långt bortom de ytliga uttrycken och ner i det djupaste medvetandet. Stora filosofiska frågor klädda i en humoristisk och populärkulturell form.

Det är ett efterfrågat och hårt arbetande konstnärspar som nu ställer ut på Växjö konsthall. Tittar man på deras hemsida förbluffas man över vilken välfylld agenda de har. Förutom i Växjö är de just nu aktuella på Sven-Harrys konstmuseum och två andra gallerier i Stockholm, Dunkers kulturhus i Helsingborg, och inom kort även med utställningar i Linköping och Borås samt biennalen i finska Åbo. Vernissagerna verkar gå i ett, och de hänger på något sätt ihop, tätt sammantvinnade av de röda trådar som genomsyrar det gemensamma konstnärskapet.

På ytan är det roligt, fräckt och lite barnsligt i Växjö konsthall. Här finns massor av referenser till barn- och ungdomskulturen som gör att man känner igen sig. Men helt hemma känner man sig förstås inte. Det finns en twist i det hela, en svindlande djup botten som verken hela tiden snuddar vid.

Hokus Pokus visar ett litet miniatyrskelett som med hjälp av ett tredimensionellt pentagram skapar en portal till en ny värld. Det är roligt att titta på, nästan dråpligt. Tankarna går till kommunalrådet Ture Björkmans sorglustiga skepnad i Jan Lööfs film Skrotnisse, där han förvandlas till benrangel, men trots det fortsätter sina byråkratiska monologer. Det här skelettet är till en början stumt och arbetar koncentrerat under tystnad. Tills det plötsligt reciterar en poemliknande text av Sören Gerard, om längtan efter det gröna gräset på den andra sidan. Hans stillsamma person står i kontrast till den bitvis hetsiga animationen, som samtidigt är väldigt fängslande. Förutom längtan till en alternativ värld skymtar också livets kretslopp i filmen, med växter som spirar, blommar och vissnar bort. Det är både roligt och vackert på samma gång.

Som videokonstnärer arbetar Jeannin och Schuurmans hela tiden med rumsliga referensramar, vilket skapar en större helhetsupplevelse. Återkommande element och symboler fyller de drömlika sekvenserna med gåtfulla budskap. Musikens lindar in besökaren i en kompakt ljudmatta. Man sveps snabbt med och befinner sig plötsligt på resa till en annan verklighet. Underbart!

Thomas Lissing

Den universella cirkeln

Konstnär: Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans.

Var: Växjö konsthall till den 3 mars 2013.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.