Annons
Nyheter

Underfundiga galenskaper

Det är lätt att bli upp och ner när man är i lag med Carl-Einar Häckner. Onsdagens upplevelse på Växjö teater gick på det sättet inte av för hackor. Häckner flyttade publiken hit och dit och är den märkliga artist som kan hålla långa monologer på rent kallprat och ändå få full uppmärksamhet.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012
Pressfoto: Carl Thorborg
Pressfoto: Carl ThorborgFoto: 
Pressfoto: Carl Thorborg
Pressfoto: Carl ThorborgFoto: 
Pressfoto: Carl Thorborg Carl-Einar Häckner Brakar på med låg yttre stil och underfundiga inre dimensioner samtidigt som hantverket håller högsta klass.
Pressfoto: Carl Thorborg Carl-Einar Häckner Brakar på med låg yttre stil och underfundiga inre dimensioner samtidigt som hantverket håller högsta klass.Foto: Foto Växjö

Det är rent obegripligt hur det kan gå till, för tänker man på vad han säger visar det sig, ibland, att han inte säger någonting alls. Sedan visar det sig att han närmar sig pudelns, eller rättare sagt, livets kärna som han faktiskt gjorde på slutet av sin föreställning när han pratade om en dejt som inte var så lyckad. Men segrade gjorde ändå kärleken och det gjorde den i Häckners föreställning också.

Det rådde kort sagt villervalla mellan inslagen i hans varieté i början kunde leva på att publiken verkligen visste vem han var och att det skulle vara roligt fastän det verkligen inte var roligt en lång stund, utan bara trams. Men skickligheten i att hålla intresset på topp får man inte ta ifrån honom.

Annons

Men showen skulle snart ändra sig och ledde bland annat till att äkta paret Johan och Carina i Häckners händer blev aktörer som fick alla att jubla. Med varsin mask som kunde grimasera och tala på Häckners villkor blev effekten häftig som bara den. Jag har aldrig förut sett den här sortens lek med masker och tar med mig inslaget som en av höjdpunkterna under kvällen. Inte nog med det, ett pangnummer i trolleribranschen hörde till numret.

Ordet trolleri låter så barnsligt och förenklat, ordet magi är bara aningen bättre, men när man sitter där och glor så att ögonen blöder och tricken ändå inte låter sig avslöjas växer en tacksamhet för att någon förmår ge en sådana stunder. Häckner sade själv något om urgammalt trick med dukar som var ihopknutna och ändå inte och så vidare. Förnämligt arbetet rörde det sig om, helt enkelt. Och konsten att hantera vita duvor är så häpnadsväckande att man tappar fattningen.

Nu blev bland all galenskap, som var ramen, en hel del av betydelse sagt på det plan som har betydelse för livets goda fortgång i en värld där, som han sade, email har betydelsen att vi kan vara ifrån varandra ännu mer. Det är väl bara att instämma när det snart inte går att få prata ens i telefon med folk, utan det ska skrivas något korthugget i stället. Om Face Book tyckte han att det är ett ställe där man får veta hur lite man vet om sig själv. Ska man hitta något som kan vara en röd tråd i föreställningen så var det en allmän sorg över hur slutet vi har det med oss själva och att det åtminstone ibland finns en väg bort från att prata bort både sig själv redan under första dejten.

Ja, det var en märklig kväll, kanske en melankolisk kväll, fastän vi skrattade så mycket.

Åke Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons