Nyheter

Ursula Meier: Syster

Simon är knappt tonåring, men redan skolad i stöldernas och bedrägeriernas inte så ädla konst i detta socialrealistiska drama som utspelar sig på hög höjd i de schweiziska Alperna.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Kacey Mottet Klein och Léa Seydoux spelar syskon med ett komplicerat förhållande.
Kacey Mottet Klein och Léa Seydoux spelar syskon med ett komplicerat förhållande.Foto: -

Simon måste stjäla, för det finns inga föräldrar som tar hand om honom. Så medan turisterna vilar ut på after ski smyger han fram och stjäl skidutrustning som sedan säljs nedanför berget där han hör hemma – i de fattiga kvarteren utom synhåll från lyxen i skidorterna.

Den unga pojken måste också ta hand om sin syster, när hon inte är ute med ännu en ny kille som utnyttjar henne.

Läget är prekärt. Överlevnadsinstinkten styr hans varje steg och Simon har tvingats bli vuxen alldeles för tidigt och skyr inga medel för att skrapa ihop sina pengar. Han kommer nära de kärleksfulla familjerna han möter i skidorten, men avståndet till dem och deras liv är samtidigt oändligt.

Befriande barskrapat från sentimentalitet och känslosamma stråkar skildrar regissören Ursula Meier rakt upp och ner Simons envetna kamp för att överleva.

Men som titeln antyder är det förhållandet mellan Simon och hans syster som är filmens själva kärna. Vad är det som tar hand om vem egentligen?

Unge Kacey Mottet Klein, som spelar Simon, gör en skådespelarinsats man kommer att bära med sig länge. I en fantastisk scen erbjuder han henne mer och mer pengar bara för att få krypa ner hos henne i sängen och känna närhet.

Det är hjärtskärande. Hjärtskärande bra.

MIKAEL FORSELL/TT SPEKTRA

Syster

Regi: Ursula Meier

Med: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Gillian Anderson med flera

VISAS PÅ Palladium

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.