Nyheter

Utställning med sköna typer

Design handlar mycket om att lita på sitt öga. För att träna just ögat har förstaårseleverna på Linnéuniversitetets Designprogram gjort utställningen Typografi.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
16 elever på Designprogrammet medverkar i utställningen Typografi.Foto: Johanna Ursjö
16 elever på Designprogrammet medverkar i utställningen Typografi.Foto: Johanna UrsjöFoto: 
Mia Hageskog från Växjö och Frida Karlsson från Göteborg testar var alla M passar bäst i utställningslokalen.
Mia Hageskog från Växjö och Frida Karlsson från Göteborg testar var alla M passar bäst i utställningslokalen.Foto: Johanna Ursjö

Det råder full aktivitet på andra våningen på Italienska palatset i Växjö. Ändå är det inte stressigt, snarare känner man av ett koncentrerat fokus, då 16 studenter på Designprogrammet med inriktning hållbar utveckling förbereder utställningen kallad Typografi.

Utbildningen är en treårig kandidatutbildning och de som jobbat med Typografi går sitt första år. Studenterna kommer från hela landet och har ännu inte riktigt bestämt sig för vad de vill jobba med i framtiden. Men att det rör sig om ett kreativt arbete med inriktning på design går inte att ta miste på.

-Det är jättekul att jobba både teoretiskt och praktiskt. Det är mycket jobb och vi har varit på studiebesök på ett tryckeri för att få en så bra bakgrund som möjligt, säger Elin Stålhand från Olofström.

Elin säger att hon hade lite koll på boktryckarkonsten innan hon läste kursen om typografi, men att det kunde bli så fina resultat med lösa typer visste hon inte innan.

-Just nu gillar jag allt som har med bilder att göra: illustrationer, grafisk design och layout. Men eftersom vi får prova på så många olika saker på utbildningen kanske jag ändrar mig framöver, säger hon.

Utställningen bygger egentligen på ett enda typsnitt – Garamond. Ett ganska mjukt och runt typsnitt som innehåller serifer, klackar.

- Det är viktigt att veta var bokstäverna kommer ifrån när man jobbar med olika typsnitt. I dag arbetar de flesta vid datorn och vet inte så mycket om olika stilar. Därför har studenterna fått arbeta för hand med det här. Mycket handlar om att lita på sitt öga när det gäller design, säger Marie Sterte, som är lektor i grafisk design.

Studenterna har jobbat i Italienska palatsets grafikverkstad med trycken och gjort egna typer för det. De har också fått göra varsin affisch och fått framställa broschyrer.

-Typsnitt är väl egentligen inget man tänker på till vardags, fastän de är så genomtänkta i sin form. Det har inte varit så svårt för alla här är duktiga på att teckna, men att göra bokstäverna för hand har tagit tid, säger Anton Vikström från Hedemora.

Helst av allt vill Anton jobba med inrednings­arkitektur eller produktdesign när han om ett par år är klar.

–Sedan kanske jag hamnar inom den grafiska designen ändå för det är där jobben verkar finnas, säger han.

Fotnot: Utställningen Typografi pågår till och med den 25 januari.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.