Nyheter

Varierad samtidskonst i Glasriket

Ropen skalla: konst åt alla! Eller Konst für alle, som Peter Wahlbeck hade uttryckt det. På ­Kosta Folkets hus visas en stor mängd verk utförda av glasrikets nu ­aktiva konstnärer.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2014
Det är vi av Pauline Fransson.
Det är vi av Pauline Fransson.Foto: 
Min barndoms koloniträdgård (detalj), av Kerstin Mörk-Löfgren.
Min barndoms koloniträdgård (detalj), av Kerstin Mörk-Löfgren.Foto: 
Reningsbad av Felix Lönn.
Reningsbad av Felix Lönn.Foto: 

Under sex dagar finns chansen att ta del av det demokratiprojekt som vill föra fram konst och konstnärer i landets alla hörn. Innehållet är så varierat att det kanske till och med håller vad det lovar; någonting för alla.

Ska man visa konst för folket så är Folkets hus en självklar arena. Och i det här fallet ingen dum idé alls. Rotundans dansgolv har tillfälligt blivit utställningslokal för inte mindre än ett sextiotal verk av 21 olika konstnärer. Deras gemensamma nämnare är att de bor och verkar inom de fyra kommuner som sammanstrålar i Glasriket. Och det funkar riktigt bra. Jovisst, de glaspjäser som hamnat utanför den absoluta mitten lider av en viss belysningsbrist, men i övrigt känns det enkla arrangemanget lyckat.

Glas, förresten. Fördomen att glaset ­skulle dominera samlingsutställningen kommer helt på skam. Några goda exempel finns förstås men som helhet är utställningen mycket varierad. Teckningar, måleri, skulptur, smide, akvareller, keramik och broderi till exempel.

Just broderi har blivit riktigt roligt de senaste åren och även här finns också några godbitar. Min barndoms koloni­trädgård är ett foto­albumliknande verk i skön sekelskifteskänsla, av Kerstin Mörk-Löfgren. Det har en fin kontrast mellan de ljusa minnesbilderna och den mörka bakgrundsduken. Likaså Marianne Nilssons pointilistiska Nils Holgersson i den sköna Lustgården. Båda kombinerar de hantverksskicklighet med konstnärlig naivism, vilket gör motiven roliga och intressanta.

Många av namnen är nya bekantskaper, som Felix Lönn med sina ­stora akryl- och tuschmålningar. Hans motiv är öde offentliga miljöer, som osökt ger associationer till ruinromantikens mycket uppmärksammade övergivna platser. En antydan till Urban Exploring och utforskande av för allmän­heten otillåtna miljöer som man gärna hade sett mer av.

Så många verk av så många olika konstnärer ger förstås en mångfacetterad bild av regionens samtidskonst. Utställningen är representativt varierad och även om en viss ­ojämnhet ibland lyser igenom finns det verk som ­håller hög kvalitet. I foajén utanför rotundan pågår samtidigt en utställning om glasformgivaren och kultur­personligheten Vicke Lindstrand, som var knuten till Kosta glasbruk 1950-1973.

Thomas Lissing

Konst åt alla

Konstnärer: Olle Brozén, ­Ellen Ehk, Kristina Fällman med flera.

Var: Kosta Folkets hus

När: Till den 15 juni

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.