Annons
Nyheter

Viktig men ostadig

Med Önskeprickar vann Elin Fahlstedt delat förstapris i Opals bilderbokstävling för 80- och 90-talister. Boken, som är hennes debut, är ett framtidsäventyr i en rökdimmig industrimetropol där elledningarna skär svarta sår i himlen.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2011
Elin Fahlstedt debuterar med ett framtidsäventyr. Foto: Oscar Larsson.
Elin Fahlstedt debuterar med ett framtidsäventyr. Foto: Oscar Larsson.Foto: 
Foto: 

I centrum står en tjej som fått höra att gammelgubbens prat om stjärnor bara är påhitt. Men på sin födelsedag hittar hon en ljuspunkt i sitt mörka rum. En lapp. Kartongen visar vägen, står det på den. Hon hittar sedan fler ledtrådar: i trappan, i badkaret och hos äppeldamen med den mekaniska armen. Vad än målet är fördröjs det av lyriska stråk och markerande omtagningar.

Fahlstedts bilder domineras av ett blågrönt mörker och är tydligt inspirerade av japanska serier. Men hon nöjer sig inte med det, utan kilar också in måleri och röntgenbilder med spännande kontrastverkan.

Annons

Att läsa Önskeprickar är tudelat. Klart är att boken biter tag i en aktuell miljöproblematik och att bildarbetet är fräscht experimentellt, men strukturen är ganska ostadig och slutet snöpligt.

JONNA FRIES

Bok: Önskeprickar

Text och bild: Elin Fahlstedt

Förlag: Opal

Ålder: 7-10 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons