Annons

Activision Blizzard stängs ute från spelgala

Activision Blizzard kommer inte att vara en del av årets upplaga av spelgalan The Game Awards, förutom bolagets nomineringar, till följd av anklagelser om missförhållanden på företaget.
Spel • Publicerad 5 december 2021
Räkna inte med några trailers för Activision Blizzard-spel på årets The Game Awards. Pressbild.Foto: The Game Awards

Beskedet kommer från arrangören Geoff Keighley på Twitter, där han säger att galan är ett sätt att fira spelindustrin, och att det "inte finns någon plats för övergrepp, trakasserier eller rovdrift i något företag eller någon gemenskap".

Han säger vidare att han inser att The Game Awards är en stor plattform som kan driva på och inspirera till förändring, men påpekar också att alla tillsammans måste vara med och bidra.

Flera missförhållanden

Annons

Uttalandet har fått flera att påpeka att Activisions ordförande Rob Kostich fortfarande sitter i The Game Awards rådgivande styrelse.

Activision Blizzard är ett av världens stora spelbolag, med serier som "World of warcraft" och "Call of duty". Året har varit skakigt, då bolaget har stämts av delstaten Kalifornien sedan en lång utredning lyft fram missförhållanden som sexuella trakasserier, diskriminering och ojämställd lönesättning. Bolagets vd Bobby Kotick anklagas också för att ha försökt att tysta ned uppgifter om en anställd som uppgett att hon våldtagits av en chef.

Svenska prischanser

The Game Awards är en av de största spelgalorna. Årets upplaga sänds natten mot fredag. Förutom att prisa spel och skaparna bakom dem, så hålls uppträdanden från bland annat Imagine Dragons och Sting, och det presenteras spelnyheter.

Ur svenskintresse under galan finns Josef Fares Hazelight Studios, som kan vinna pris för årets spel, bästa regi, bästa berättelse, bästa familjespel och bästa flerspelarspel för "It takes two". Iron Gates "Valheim" kan vinna för bästa indiedebut och bästa flerspelarspel. Dansk-svenska IO Interactive kan prisas för bästa VR/AR-titel med "Hitman 3" och PGL Major Stockholm 2021 kan få pris som bästa e-sportsevenemang.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons