Annons

AI har hjälpt McCartney med ny Beatles-låt

Paul McCartney har tagit hjälp av artificiell intelligens för att färdigställa vad han i en intervju kallar "den sista Beatles-låten".
Musik • Publicerad 13 juni 2023
Paul McCartney berättar i en intervju att han med hjälp av artificiell intelligens har lyckats "extrahera" John Lennons röst från en gammal demokassett. Arkivbild.
Paul McCartney berättar i en intervju att han med hjälp av artificiell intelligens har lyckats "extrahera" John Lennons röst från en gammal demokassett. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/Invision/AP/TT

I en intervju med BBC berättar Paul McCartney att han tack vare smarta datorer har lyckas "extrahera" John Lennons röst från en gammal demokassett.

Vilken låt det gäller är Paul McCartney förtegen om i intervjun, men mycket talar för att det är "Now and then". Låten var i ropet redan i mitten av 1990-talet då The Beatles släppte "Free as a bird" och "Real love" som fanns på samma kassett. Just "Now and then" var dock väldigt ofärdig, ska enbart ha bestått av melodi och refräng och ska av George Harrison ha avfärdats som "skräp".

Annons

Paul McCartney kunde dock inte släppa låten och berättar att genombrottet kom i samband med regissören Peter Jacksons dokumentär "Get back" (2021). Peter Jackson och dialogredaktören Emile de la Rey lärde då datorer att känna igen medlemmarnas röster och skilja dem från bakgrundsljud och deras egna instrument och skapa ett "rent ljud". Paul McCartney har nu använt sig av samma teknik.

Låten kommer enligt Paul McCartney att släppas senare i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons