Annons

Älskvärd galning tillbaka i "Far cry"

Han är en av de mest omtyckta skurkarna i spelhistorien. Nu gör Vaas Montenegro comeback i ett tillägg till "Far cry 6".
Spel • Publicerad 14 november 2021
Michael Mandos Vaas har blivit något av omslagsfiguren till hela "Far cry"-serien, och när tidernas bästa tv-spelskurkar listas brukar han hamna högt uppe. Pressbild.
Michael Mandos Vaas har blivit något av omslagsfiguren till hela "Far cry"-serien, och när tidernas bästa tv-spelskurkar listas brukar han hamna högt uppe. Pressbild.Foto: Ubisoft
"Vaas förändrade mitt liv, och kom till mig vid tillfällen då jag behövde kanalisera mina känslor", säger Michael Mando.
"Vaas förändrade mitt liv, och kom till mig vid tillfällen då jag behövde kanalisera mina känslor", säger Michael Mando.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Den kanadensiske skådespelaren Michael Mando fick sitt genombrott med rollen som Vaas Montenegro i "Far cry 3" 2012. Med tuppkam, spansk brytning och linne tog han spelvärlden med storm vid E3 året innan, när en monolog från spelet om vad definitionen av galenskap är visades upp för mässpubliken. Scenen avslutas med att Vaas sparkar ett cementblock – som spelarens rollfigur är fastbunden i – över ett klippstup.

– Vi försökte inte att skapa en ond skurk. Han var inte ens huvudskurken i "Far cry 3", säger Mando om att Vaas blivit så populär.

Lätt att återvända

Annons

Figuren skapades till stor del med utgångspunkt från Mando och under inspelningen arbetade man mycket med improvisation. Vaas blev så populär att en liten webbserie med honom spelades in i Thailand.

Nu repriserar Mando rollen i det köpbara tillägget "Vaas: Insanity" till "Far cry 6", där spelaren tar kontroll över Vaas och utforskar hans inre.

Att plocka fram galenskapen igen var inga problem för Mando.

– Det var som att sluta en cirkel, men så att jag kunde gå djupare. Det kändes som att jag hade en större förståelse för vad jag ville säga den här gången. Vi fortsatte med det oförutsägbara improviserandet, säger han.

Hoppas på film

"Far cry 3" var relativt tidigt ute med att använda sig av inspelade ansiktsrörelser. Den avatar som från början skapats till figuren skrotades, och i stället modellerades den efter Mando. Att han dessutom blev spelets omslagsperson bidrog kanske till att Mando därefter fick en roll i "Orphan black" och senare rollen som Nacho Varga i "Better call Saul".

– Nu skulle jag verkligen vilja göra en "Vaas"-film och dyka ned i rollfiguren, lite som Joaquin Phoenix i "Joker" eller (Ryan Reynolds i) "Deadpool". Jag känner att rollfiguren ligger lite mitt emellan dem. Jag tror att det är en figur som fansen vill se mer av, säger han.

Fakta: "Far cry"

"Far cry" är en förstapersonsskjutare som utspelas i en öppen spelvärld. De olika spelen i huvudserien är helt fristående från varandra och utspelas på olika platser i världen, med olika skurkar och huvudrollsinnehavare. Det som är gemensamt är i stället det spelmässiga, med stor spelarfrihet, en lättsam och något överdriven framtoning, med fokus på vapen och fordon.

Spelen i serien är "Far cry" (2004), "Far cry 2" (2008), "Far cry 3" (2012), "Far cry 4" 2014, "Far cry 5" (2018) och "Far cry 6", som släpptes i oktober.

Dessutom finns de än mer fria avknoppningsspelen "Instincts", "Paradise lost", "Vengeance", "Blood dragon" , "Primal" och "New dawn". "Primal" utspelas exempelvis på stenåldern, "Blood dragon" är futuristiskt och "New dawn" postapokalyptiskt.

"Vaas: Insanity" släpps den 16 november till "Far cry 6", som i sin tur är tillgängligt på Xbox Series X/One, Playstation 4/5, pc och Stadia.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons