Annons

Amason – som ett lyckligt äktenskap

Pandemin satte stopp för Amasons dubbelalbum. I stället för att släppa den nästan färdiga andra delen i "Galaxy"-serien, tog bandet ett steg tillbaka, rev upp allt och började om.
Musik • Publicerad 4 november 2021
Amason är aktuella med "Galaxy II".Foto: Christine Olsson/TT
Amason har arbetat intensivt under korta perioder för att bli klara med "Galaxy II".Foto: Christine Olsson/TT

"Galaxy II" skulle egentligen släppas i början av 2020 och vara en naturlig förlängning av Amasons tidigare skiva "Galaxy I". Allting var nästan färdigt – när pandemin kom och lamslog livebranschen.

– Det kändes inte riktigt helt "kosher" att släppa musik då, det kändes som att världen behövde fokusera på annat. Då tog vi chansen att zona ut ett tag, berättar Amanda Bergman.

Annons

Sedan ett par år tillbaka driver hon en liten bondgård tillsammans med partnern och bandmedlemmen Petter Winnberg. Här odlar de spannmål, har kor, får och 150 höns, vilket kräver nästan all ledig tid.

– Vi har gjort två riktigt dåliga drag för bandet. Vi har både skaffat barn och en gård. Men jag tror att vi har kommit till en punkt där vi i bandet har accepterat varandra för de vi är och de förutsättningar vi har, och gemensamt försöker att ta russinen ur kakan. Lyckosamt nog imponerar vi fortfarande på varandra, som i ett lyckligt äktenskap.

"Ganska apokalyptiskt"

Utifrån bandmedlemmarnas olika geografiska och familjemässiga förutsättningar krävs det att de alltid arbetar snabbt och effektivt när de väl ses. Amanda Bergman konstaterar att det inte finns så hemskt mycket tid att fundera under processens gång.

– Allt som reflekteras är precis det vi går igenom och mycket det senaste året har varit ganska apokalyptiskt. På grund av det har man också funderat på hur man bäst möjligt hanterar de enorma privilegium man har när man bor i Sverige och är en vit person. Hur man förvaltar sin tid bäst utifrån premisserna, vad har man rätt till och vad har man inte rätt till, säger Amanda Bergman.

Att bandet nu har hållit ihop i flera år har gjort dem trygga med varandra – vilket har gjort att de har vågat ta ut svängarna i låtskriveriet.

– Låtarna är i väldigt olika format, några är medvetet lite för långa, några är medvetet lite för långsamma. Vi har en avslappnad attityd, som vi inte hade kunnat ha för fem år sedan, säger Amanda Bergman.

Drömde om Lundsberg

Låten "Picture seas”, som är ett samarbete med Seinabo Sey, skildrar Amanda Bergmans krossade barndomsdröm om att gå på internatskola.

– När jag var liten tänkte jag att det ultimata sättet att tillbringa sina tonår på måste vara att gå på Lundsberg. Det verkade hur bra som helst, man får ta med sig en häst och man får vara med i ett roddlag. Jag älskar tanken på ett internat, någon som säger exakt vad man ska göra hela tiden.

Hon fortsätter:

– Jag har haft en dröm om att bli militär, i stället har jag blivit frilansare, vilket är totala motsatsen i all form av struktur. Det var kanske därför den här låten behövde göras.

Annons

Under hösten ger sig Amason ut på turné. Amanda Bergman berättar att hon knappt vågar tro att det blir av, efter alla inställda spelningar under pandemiåret.

– Att göra skivor har ett värde i sig, men det vi har i horisonten hela tiden är hur vi ska ta ut låtarna i ett livekoncept. Jag tror att det är det vi ytterst brinner för, nya kombinationer av låtar, att få flöde i en liveupplevelse.

Fakta: Amason

Amason grundades 2012 och släppte året därpå en självbetitlad ep. De består av Amanda Bergman, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, Petter Winnberg och Nils Törnqvist.

2015 kom debutalbumet "Sky City" som vann en Grammis för årets album. Samma år kom även ep:n "Flygplatsen".

2019 släppte gruppen albumet "Galaxy I". Den andra delen av dubbelalbumet var planerad till 2020, men till följd av pandemin släpps den nu i stället.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons