Annons

Eld och lava i Eurovisionsemin

Pyroteknik, lava och eldig stämning genomsyrar den andra semifinalen av Eurovision Song Contest.
Snart avgörs det vilka bidrag som Loreen möter i finalen på lördag.
Eurovision Song Contest • Publicerad 11 maj 2023
Theodor Andrei från Rumänien med bidraget ”DGT (off and on)” jobbar med lava och sot på scenen.
Theodor Andrei från Rumänien med bidraget ”DGT (off and on)” jobbar med lava och sot på scenen.Foto: Jessica Gow/TT
Mycket pyroteknik avfyrades när Andrew Lambrou från Cypern framförde bidraget ”Break a broken heart”, skrivet av två svenskar.
Mycket pyroteknik avfyrades när Andrew Lambrou från Cypern framförde bidraget ”Break a broken heart”, skrivet av två svenskar.Foto: Jessica Gow/TT

En rumänsk sångare i rosa shorts har fått bringan insmord av sot och en cypriotisk artist har sjungit en svensk ballad under konstgjort regn. Allt är med andra ord som vanligt i Eurovision.

Programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina har hälsat tittare från hela Europa – och Australien – välkomna till Liverpool och andra semifinalen för veckan.

Annons

Om allt går enligt spelbolagens kan Loreen få tävla mot en svenskskriven ballad, australisk synth-metal och en poplåt om att vara besatt av Edgar Allan Poes ande på lördag.

Österrike i topp

Hos spelbolagen ligger Cypern, Australien och Österrike i topp för att gå vidare till finalen i Eurovision Song Contest på lördag.

Det österrikiska bidraget “Who the hell is Edgar" framförs av duon Teya & Salena. Texten handlar om att bli besatt av den gamle författaren Edgar Allan Poe och börja skriva skräckromaner för att få hans postuma uppmärksamhet.

Sjöng falskt

Cyperns Andrew Lambrou sjunger "Break a broken heart", skriven av svenskarna Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Jimmy Jansson, ett bidrag som också verkar ha goda chanser att ta sig vidare i tävlingen.

Sämre går det kanske för Danmark. Den 25-årige Reiley från Färöarna sjunger fortfarande inte helt rent och bidraget "Breaking my heart" befinner sig enligt oddsen precis på gränsen till att hamna i botten av tävlingen.

Ukraina skickar i år funkiga electroduon Tvorchi med bidraget "Heart of steel". De är redan direktkvalificerade till finalen och det är även brittiska Mae Muller med "I wrote a song" och Spaniens Blanca Paloma med "Eaea" som framträder efter att alla de tävlande bidragen presenterats.

Fakta: Bidragen i andra semifinalen

1. Danmark: Reiley – “Breaking my heart“,

2. Armenien: Brunette – “Future lover“

3. Rumänien: Theodor Andrei – “D.G.T. (Off and on)“

4. Estland: Alika – “Bridges“

5. Belgien: Gustaph – “Because of you“

6. Cypern: Andrew Lambrou – “Break a broken heart“

7. Island: Diljá – “Power“

8. Grekland: Victor Vernicos – “What they say“

9. Polen: Blanka –“Solo“

10. Slovenien: Joker Out – “Carpe diem“

11. Georgien: Iru – “Echo“

12. San Marino: Piqued Jacks – “Like an animal“

13. Österrike: Teya & Salena – “Who the hell is Edgar?“

14. Albanien: Albina & Famija Kelmendi – “Duje”

15. Litauen: Monika Linkytė – “Stay“

16. Australien: Voyager – “Promise“

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons