Annons

Andrea Lundgren får Mare Kandre-priset

Litteratur • Publicerad 2 december 2022
Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris. Arkivbild.
Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris för "romaner och noveller som samtidigt är breda och excentriskt egensinniga".

Hon romandebuterade 2010 med "I tunga vintrars mage". Har också givit ut "Glupahungern" 2014 och novellsamlingen "Nordisk fauna" 2018. Hennes senaste bok, "Den underjordiska solen", kom tidigare i år.

Annons

"Andrea Lundgren uppehåller sig ständigt på den tunna gränsen mellan det mänskliga och det djuriska, mellan det vilda och civiliserade, och mellan barnets drömska landskap och vuxenvärldens sköra vardaglighet", lyder en del av juryns motivering.

Priset delas ut årligen på Stockholms internationella poesifestival till en författare som skriver i Mare Kandres anda. De senaste två åren har det dock inte blivit någon prisutdelning. 2019 års pristagare var serietecknaren Nina Hemmingsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons