Annons

Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf

Författaren Anna-Karin Palm är nästa gäst i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”. Hon berättar om sin storslagna biografi över Selma Lagerlöf som kom ut i höstas.
Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 10 mars 2021
Författaren Anna-Karin Palm, till höger, gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.
Författaren Anna-Karin Palm, till höger, gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.Foto: LENA GUNNARSSON

Här saknas innehåll

Biografin heter ”Jag vill sätta världen i rörelse” och i den får man lära känna författaren Selma Lagerlöf (1858-1940). Anna-Karin Palm har läst många av Selmas brev och därigenom fått en bra bild av den världsberömda nobelpristagaren i litteratur.

– Jag bestämde mig att det första kapitlet skulle skildra när hon blev författare, inte när hon föds. Det börjar med att hon hösten 1890 vinner tidskriften Iduns litterära pristävling med fem kapitel ur ”Gösta Berlings saga”, berättar Anna-Karin Palm.

Annons

Redan sedan Selma Lagerlöf var barn visste hon att hon ville bli författare. 1890 var hon 32 år och har hunnit arbeta i flera år som lärarinna i Landskrona. Hon hade publicerats med dikter och noveller tidigare i lokaltidningen och i tidskriften Dagny, som publicerade många kvinnor.

– ”Gösta Berlings saga” var inte klar när Selma Lagerlöf vann pristävlingen. Hon valde ut fem kapitel som var färdiga.

Selma Lagerlöf visste tidigt att hon inte ville gifta sig. Den vanliga försörjningsvägen för en kvinna var ju att gifta sig. Då måste hon hitta ett sätt.

– Familjens liv blev allt sämre, fadern blev sjuk och alkoholiserad. Det var väl anledningen till att hon utbildade sig till lärarinna, säger Anna-Karin Palm.

Selma Lagerlöf verkade ha ett grundmurat självförtroende.

– Självförtroendet hon hade är helt fantastiskt! Familjen bekräftade henne och hon hade stark gemenskap med sina systrar Anna och Gerda. De hade mycket frihet att leka och hitta på saker.

Lyssna mer på podden ”Bokstavligt talat” på smp.se eller där poddar finns!

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons