Annons

Annika Norlin släpper musik med symfoniorkester

Annika Norlin har sedan ett par år turnerat med symfoniorkestrar. Nu släpper hon en ep med två nya och tre gamla Säkert-låtar i pampig inramning.
– Först tyckte jag att det kändes helt skruvat att sjunga i det sammanhanget, säger hon.
Musik • Publicerad 6 juni 2023
"Jag har gått utanför min comfort zone jättemycket", säger Annika Norlin om spelningarna med symfoniorkestrar.Foto: Pontus Lundahl/TT
Annika Norlin framträder på Gävle konserthus. Pressbild.Foto: Jonas Nydesjö

Annika Norlin och dirigenten och kompositören Jonas Nydesjö blev introducerade för varandra inför en konsert med Malmö Symfoniorkester på Malmö Live 2018.

Norlins låtar från projekten Säkert! och Hello Saferide smälte samman med Jonas Nydesjös arrangemang och gav mersmak.

Annons

– Jag har ju ett sätt att sjunga på som är ganska enkelt. Det är mer som att jag berättar. Jag tänkte "ska jag sjunga med symfoniorkester, utan ett band?". Men Jonas tycker också om att testa nya saker och att det snarare är en fördel att komma från ett annat håll. Sedan har vi fortsatt jobba ihop.

"Spelar aldrig fel"

Att spela i en konstellation med – ofta självlärda – pop- och rockmusiker är stor skillnad mot de musikhögskoleutbildade symfoniorkestermedlemmar som hon nu samarbetat med, säger Annika Norlin.

– Under alla år jag har hållit på med musik så har det aldrig funnits en not med någonstans. Sedan träffade jag de här extremt duktiga musikerna som enbart utgår från noter. Bara en sådan sak som att det aldrig är någon som spelar fel någonsin. Det tyckte jag var helt sjukt.

Förutom att ta ton till symfoniorkester har Annika Norlin slagit in på ytterligare en bana: litteraturens. Hennes debut med novellsamlingen "Jag ser allt du gör" Augustprisnominerades och plötsligt fann hon sig själv allt oftare i de sammanhang man brukar kalla "finkulturella".

– Det var som att jag insåg att nu kommer jag att både få sitta i boksamtal och stå på konserthus och sjunga. Jag älskar klassisk musik men har aldrig känt mig riktigt hemma där – eller ens vågat gå dit. Har jag gått på opera så har jag inte fattat någonting av föreställningen. Men jag har velat minska det där avståndet på något sätt.

Att "lura" sina vanliga fans in i nya sammanhang är en bra början.

– Folk som går på popkonserter är vana vid att stå upp och kanske få typ en öl över sig. Att få se dem komma in i ett konserthus och sitta i de där sköna stolarna och lyssna på harpa och flöjter. Det har varit helt ljuvligt att få uppleva hur de spetsar öronen och tar in det här mjuka ljudet.

TT: Tror du att det också har blivit tvärtom, att du har fått de traditionella operabesökarna att ta till sig av din musik?

– Kanske. Det är ganska vanligt på konserthus med prenumerationsbiljetter, man köper ett årsabonnemang och går på allting. Några har åtminstone sagt att de har tyckt om det.

Två nyskrivna låtar

Ep:n, som innehåller fem framförda stycken från konserterna, bär namnet "Flyttblock – Annika Norlin och Jonas Nydesjö möter Gävle symfoniorkester". Förutom de tre Säkert-låtarna "Kommer hända", "Allt som är ditt" och "Pengar" finns även de två nyskrivna låtarna "Flyttblock" och "Säljaren berättar".

Annons

"Flyttblock" är en titel som ett anonymt fan till Annika Norlin har fått bestämma via en auktion i Musikhjälpen i P3 och "Säljaren berättar" handlar om en en husägares sentimentalitet vid försäljningen av sitt hem.

– Hon minns sitt liv i det där huset och Jonas försökte att göra arrangemanget som ett naturlandskap, med blommor och växter. Den har varit otrolig att framföra, det slår verkligen an någonting. När jag hörde den första demoversionen grät jag som ett barn – äckligt nog av vår egen låt.

"Flyttblock – Annika Norlin och Jonas Nydesjö möter Gävle Symfoniorkester" släpps den 16 juni.

Fakta: Annika Norlin

Tidigare meriter: Har jobbat som journalist på bland annat Aftonbladet och P3. 2005 släpptes debutskivan "Introducing... Hello Saferide". 2007 kom första albumet under artistnamnet Säkert. Sedan dess har hon belönats med bland annat fem Grammis. Blev Augustprisnominerad för novellsamlingen "Jag ser allt du gör" och släpper sin första roman, "Stacken", i höst.

Aktuell: Ny ep med Gävle symfoniorkester den 16 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons