Annons

Loreen efter finalplatsen: Vad hände?

Loreen går vidare till final i Eurovision Song Contest.
Det gör även främsta konkurrenterna Käärijä från Finland och Alessandra från Norge.
Eurovision Song Contest • Publicerad 10 maj 2023
Käärijä från Finland – gick till final.
Käärijä från Finland – gick till final.Foto: Jessica Gow/TT
Loreen firar att hon går vidare från semifinalen i Eurovision.
Loreen firar att hon går vidare från semifinalen i Eurovision.Foto: Jessica Gow/TT
Programledarna Alesha Dixon, Julia Sanina, och Hannah Waddingham i Eurovision-semifinalen i Liverpool.
Programledarna Alesha Dixon, Julia Sanina, och Hannah Waddingham i Eurovision-semifinalen i Liverpool.Foto: Jessica Gow/TT
Loreens bidrag "Tattoo" möts av massiva applåder inne i arenan.
Loreens bidrag "Tattoo" möts av massiva applåder inne i arenan.Foto: Jessica Gow/TT
Allessandra från Norge med bidraget ”Queen of kings” under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.
Allessandra från Norge med bidraget ”Queen of kings” under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.Foto: Jessica Gow/TT

Även Kroatien, Moldavien, Schweiz, Tjeckien, Israel, Portugal och Serbien går vidare från den första semifinalen. Sekunderna innan det stod klart att Sverige röstades vidare av publiken och tv-tittarna var nervösa, medger Loreen.

– Jag är känslomänniska, det är alla kreatörer. Och jag känner naturligtvis av en nervositet, det vibrerar i hela arenan.

Annons

TT: Hur kändes det när de ropade upp ditt namn?

– Jag är en seg jävel så jag fattade ingenting först. "Vad hände?" När jag kommer hem till hotellet tror jag att jag kommer gråta en eller två skvättar av glädje.

"Svimmade nästan"

De två andra favoriterna i kvällens semifinal var Finlands Käärijäs "Cha cha cha" och Norges Alessandras "Queen of kings". Käärijäs blandning av metal och rap på finska ses som den verkliga utmanaren till Loreen om segern.

Norska Alessandra ropades upp sist av alla när programledarna avslöjade vilka som gått vidare. På presskonferensen medger den 20-åriga sångerskan att det var jobbigt att få vänta till sist.

– Jag och mina dansare svimmade nästan av nervositet. Det var hemskt. När de ropade upp Norge så släppte allt, säger hon.

De tre programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina hälsade tittare från hela Europa – och Australien – välkomna till Liverpool och den 67:e upplagan av Eurovision Song Contest.

I år anordnar Storbritannien, som kom tvåa i fjolårets ESC, evenemanget tillsammans med Ukraina. På grund av kriget kan landet inte anordna tävlingen.

Ukraina i fokus

Ukrainas värdskap visade sig bland annat genom att en brittisk pojke och en ukrainsk flicka dansade tillsammans i öppningsceremonin, och i att programledaren Julia Sanina framförde en låt från sitt band The Hardkiss på ukrainska.

Även i mellanakten sjöngs det på ukrainska, då sångerskan Alyosha – som representerade landet i ESC 2010 – tolkade Duran Durans hitlåt "Ordinary world" med ny text.

Den andra mellanakten stod världsartisten Rita Ora för, med ett medley av gamla låtar och sin nyversion av Fatboy Slims "Praise you" tillsammans med en stor skara dansare.

Annons

I ett filmat inslag dök också Måns Zelmerlöw upp och betygsatte gamla nummer i ESC-historien. Han kommenterar tävlingen tillsammans med Edward af Sillén för SVT. De brittiska programledarna passade också under sändningen på att ge Sverige en känga för att inte ha kvalificerat sig till final 2010.

Jublet enormt

Loreens bidrag "Tattoo" har varit favorittippat ända sedan hon vann svenska Melodifestivalen i början av mars. Inne i arenan var jublet enormt när Loreen visade sig på scenen.

– Den stunden när jag kommer in där, det är tyst och jag connectar med publiken. Den är så vacker att jag inte vet vad jag ska göra av mig själv, jag spricker. Det är så vackert att se alla leende ansikten.

Frankrike favorit

I svallvågorna efter den nordiska toppstriden gick även bidrag som kroatiska anti-Putindängan “Mama ŠČ!“, tjeckiska feministchlagern "My sister's crown" och Israels andliga "Unicorn" vidare.

Det är första gången sedan 2017 som Kroatien går till final. Under presskonferensen fick sångaren Zoran Prodanović i bandet Let 3 frågan vad låten "Mama ŠČ" handlar om.

– Den handlar om hur vidrigt det är med krig. Stoppa alla jävla krig! sade han.

Länder från "The big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna.

Italien, Frankrike och Tyskland syntes i kvällens sändning, där franska La Zarras Edith Piaf-doftande "Évidemment" just nu ligger trea hos spelbolagen att ta hem hela ESC – efter Loreen och Käärijä som är etta och tvåa.

Loreen och Käärijä startar båda i första halvan av finalen på lördag, något som stod klart efter sändningen då artisterna fick dra lott om vilken halva av finalen de kommer att placeras i.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons