Annons

Årets Selma till Gömda kvinnor och Irena Pozar

Nätverket Gömda kvinnor och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tilldelas Årets Selma.
Kultur • Publicerad 7 mars 2021
Irena Pozar tilldelas pris, här tillsammans med jämställdhetsministern Märta Stenevi. Pressbild.
Irena Pozar tilldelas pris, här tillsammans med jämställdhetsministern Märta Stenevi. Pressbild.Foto: Selmastories

Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tilldelas pris i kategorin "Årets röst" för hur hon "med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort".

"Att ha möjligheten att försörja sig på att läsa, tänka och skriva om feminism är så himla stort för mig", säger Irena Pozar i ett pressmeddelande.

Annons

Nätverket Gömda kvinnor prisas för hur de "genom fredliga manifestationer lyckats belysa förföljda och våldsutsatta kvinnors levnadsvillkor under jord". Samtliga 800 medlemmar lever på flykt undan tidigare partners.

Juryn motiverar: "En försiktig första rörelse som under året vuxit sig allt starkare ger nu eko över hela Sverige. Genom tysta men uppseendeväckande manifestationer belyser dessa kvinnor rätten att få leva ett liv i frihet. De må vara gömda men aldrig glömda."

Priset delas ut av Selmastories, som är en del av Bonnierförlagen, och går till en person eller organisation som har gjort ett positivt avtryck i jämställdhetsdebatten under det gångna året. Priset består av 10 000 kronor och en gåva från en feministisk konstnär.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons