GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arkitekterna skapar hus av bokstäver i myllrande bilderbok

Ord byggs av bokstäver och de kan verkligen vara hus i sig själva, som i arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauers debutbilderbok.
Bokrecension • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Maja Knochenhauer, bilderboksförfattare.
Maja Knochenhauer, bilderboksförfattare.Foto: Pressbild Opal förlag
Bilderbok, från 3 år

Bokstavshusen

Text och bild: Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer

Förlag: Opal

ABC-böcker tillhör barnlitteraturens allra äldsta genre. Illustrerade alfabet fanns redan under renässansen och sedan dess utkommer det flera bilderböcker om året på temat. Infallen är i det närmaste outtömliga och finns i alla modegenrer från ganska tama och traditionella till högst originella. Till de senare hör arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauers debutbok ”Bokstavshusen.” Som namnet antyder bygger varje bokstav på en byggnad. Först ut kommer Ateljé följt av Bibliotek. Texterna är finurliga och lite dubbeltydiga, ibland ironiska som när bokstaven Y brinner i knutarna medan folk gör yoga, andas och har sig: ”De vill väl bara dämpa livets jämna plågor/Men verkar inte märka att lampan står i lågor!”

Jonas Tjäder, bilderboksillustratör.
Jonas Tjäder, bilderboksillustratör.Foto: Pressbild Opal förlag

Texten är kanske inte för de allra yngsta barnen, eller förresten, man måste ju inte fatta vad allt betyder. Det kan vara ord som låter kuliga i munnen och visst kan barn och vuxna skratta åt samma sak, fast av olika anledningar! Men alla måste fnissa åt P, polisstationen: ”Nämen titta ett P! Här jobbar poliser! /De utreder, slutleder, fikar och fiser”

Bilderna är både myllrande av detaljer och strikt ritade, såklart upphovsmakarna är ju arkitekter.

Eva WahlströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.