Annons

Bale i konspirationskomedi: Otrolig händelse

För tredje gången sammanstrålar Christian Bale med den smått mytomspunne amerikanske regissören och manusförfattaren David O Russell. Den här gången i konspirationskomedin "Amsterdam".
Film • Publicerad 10 oktober 2022
Christian Bale tillsammans med Margot Robbie på premiären för "Amsterdam" i London. Arkivbild.
Christian Bale tillsammans med Margot Robbie på premiären för "Amsterdam" i London. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/AP/TT
Christian Bale tillsammans med Margot Robbie och John David Washington i "Amsterdam". Pressbild.
Christian Bale tillsammans med Margot Robbie och John David Washington i "Amsterdam". Pressbild.Foto: 20th Century Fox
David O Russell med Christian Bale och Margot Robbie. Arkivbild.
David O Russell med Christian Bale och Margot Robbie. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/AP/TT

Det finns många berättelser om hur bråkigt det kan vara på David O Russells filminspelningar – bland annat lär han och George Clooney ha slagits när de gjorde ”Three kings”.

Christian Bale älskar att filma med Russell och han förnekar inte att det stundtals kan gå hett till.

Annons

– Det finns alltid ett stort tryck på en filminspelning och när det händer något så beror det på att man vill att det ska bli bra. David är alltid involverad i hela processen, säger Bale till TT.

Planerar en statskupp

Efter ”The fighter” och ”American hustle” är "Amsterdam" hans tredje film med Russell. Det är ett projekt som de båda har talat om i minst sex års tid. Bale, Margot Robbie och John David Washington spelar tre personer som möts under första världskrigets slutskede och blir bästa vänner. De tillbringar en tid i Amsterdam och möts senare åter i USA, där de blir inblandade i en intrig kring en grupp män som planerar en statskupp. Händelsen baseras på verkliga händelser.

– David hade hört talas om denna otroliga händelse i amerikansk historia som väldigt få har hört talas om. Vi började arbeta med att kombinera detta med berättelsen om de tre vännerna och deras relation.

I ”Amsterdam” ville Russell blanda politisk thriller med element av 30- och 40-talens så kallade screwball comedies.

– Det som gör filmen så unik är dess skildring av hur vanliga människor reagerar när de måste konfrontera något sådant som denna konspiration. Vi har alla träffat människor som gått genom helvetet och ändå är glada och trivs med livet, säger Christian Bale.

Amsterdam blir metafor

Han konstaterar att teamet ville skapa tre personer som känns som några man skulle vilja hänga med.

– Som kämpar, som är glada och optimistiska. De konfronterar något som kunde vara förödande, men de är optimistiska.

I filmen blir staden Amsterdam en metafor för en plats där personer kan vila upp sig, få sinnesro och läka mentalt. Bale har varit i Amsterdam en gång, men säger med ett skratt att det måste ha gått vilt till eftersom han inte minns något.

– Mitt eget Amsterdam? Det är när jag går in i något så mycket att jag glömmer mig själv. När jag är med min familj, när jag får köra motorcykel – det är det som är mitt Amsterdam. Och Portugal. Vi var där under ett år när jag var 10 år gammal. Det är också mitt Amsterdam.

Fakta: Christian Bale

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Sibi Blazic, två barn.

Bor: I New York.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer i urval: "Mio min Mio", "Solens rike", "Unga kvinnor", "Velvet goldmine", "American psycho", "Laurel canyon", "Drakarnas rike", "The machinist", "Batman begins", "3:10 to Yuma", "The dark knight", "Public enemies", "The fighter", "The dark knight rises", "Flowers of war", "American hustle", "Hostiles", "Vice".

Aktuell: Med "Amsterdam" som har svensk biopremiär den 14 oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons